Пазарджик

Министър Тодоров: Паметникът на св. св. Константин и Елена в Пазарджик е незаконен

  31.05.2023 14:31             
Министър Тодоров: Паметникът на св. св. Константин и Елена в Пазарджик е незаконен

Паметникът на светите равноапостоли Св. Св. Константин и Елена в Пазарджик е незаконен, а Министерството на културата е научило за него от въпрос на народния представител Петър Куленски, според министър Найден Тодоров на въпрос за парламентарен контрол на народния представител от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Петър Куленски.

Министър Тодоров заяви от трибуната на НС, че не е спазена съгласувателната процедура по Закона за културното наследство, но въпреки че е нарушен законът, кметът Тодор Попов е открил паметника на 20 май т.г. Вече писахме, че според Попов, Закона за културното наследство тук няма сила, защото скулптурната композиция представлява "елемент от парковото и градинско изкуство" и като такъв не подлежи на съгласуване по реда на ЗКН. Според министър Тодоров, това становище е неоснователно. Според него, освен ЗКН е нарушен и чл. 62, ал. 8 от ЗУТ и "в този смисъл разрешението за строеж, издадено от главния архитект на Община Пазарджик е незаконосъобразно".

В репликата си народният представил Петър Куленски заяви, че подкрепя изграждането на паметници на културата в Пазарджик и попита какви действия следва да бъдат предприети, за да бъдат преодолени законовите пропуски, допуснати от общината, и паметникът да бъде узаконен. Министър Тодоров пое ангажимент да разпореди незабавна проверка и след нейното приключване да се пристъпи към узаконяване на паметника.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички