Пазарджик

Ендокринологът Д-р Иван Козложов: Рядко използвам думата „диета“, предпочитам промяна на хранителните навици

  19.05.2023 08:57             
Ендокринологът Д-р Иван Козложов: Рядко използвам думата „диета“, предпочитам промяна на хранителните навици

Бариатричната (метаболитна) хирургия - бъдещето при борбата със затлъстяването и диабет тип 2

ПАЗАРДЖИК. На 19 май отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването - епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в Европа, включително и в България, предупреждава д-р Иван Козложов, който работи като ендокринолог в Първо вътрешно отделение в МБАЛ-Пазарджик. По данни на СЗО в повечето европейски страни между 30 и 80% от хората са с наднормено тегло, а от децата са средно 20%. Броят на затлъстелите хора пък се е увеличил три пъти през последните 40 години и България се нарежда на осмо място от 57 държави в Европа.

- Д-р Козложов, какво представлява затлъстяването и кои са причините за него?

- Затлъстяването е хронично-рецидивиращо заболяване, при което е налице повишено натрупване на мазнини в тялото. Това е метаболитно нарушение и към момента именно затлъстяването е една от водещите причини за повишената смъртност в световен мащаб, защото само по себе си, е свързано с редица други сериозни болести и усложнения.

Разнообразни са причините, които  водят до това състояние. Много често те са комбинирани – прием на голямо количество храна, намалена физическа активност, генетични фактори, религиозно-културни фактори, физиологични фактори - нарушения в обмяната на мастната тъкан, хормонални нарушения, увреда на някои центрове в хипоталамуса, имащи отношение към ситостта. Понякога има и психологически фактори - свръхприем на храна в отговор на стрес, тревожни състояния, депресия, неврологични състояние и т. н.

- Как се определя степента на затлъстяването? Има ли някаква класификация, която да бъде от полза на пациентите?

- Съществуват различни степени на затлъстяване. Според Индекса на телесна маса то се разделя на няколко степени - първа, втора и трета (болестно затлъстяване). Има и различни видове затлъстяване според причината. Първично - най-често срещаното, което е свързано със свръххранене или с намалена физическа активност обикновено на фона на генетичен фактор. Вторично - това е затлъстяването, което е свързано с ендокринно или друго заболяване - намалена функция на щитовидната жлеза, на половите жлези, намалена продукция на соматотропен хормон, инсулинова резистентност и други. Синдромното затлъстяване пък е затлъстяване в рамките на различни генетични синдроми. Открива се в ранна детска възраст и е свързано с редица малформации - неврологични, бъбречни, очни и т. н. Затлъстяването се разделя също така и на хиперпластично и хипертрофично.

Спрямо клиничната картина, затлъстяването се класифицира на гиноидно или т. нар. тип „круша“. Характеризира се с увеличение на мастната тъкан в областта на ханша и бедрата и създава проблеми като проява на артрозна и варикозна болест. Другият тип е андроидното затлъстяване, т. нар. тип „ябълка“, или централно затлъстяване. То се характеризира с натрупване на мастна тъкан в областта над ханша и около вътрешните органи. Често се асоциира с повишен риск от метаболитен синдром - захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, артериална хипертония и други.

- Какви здравни рискове крие затлъстяването?

- Хората с този проблем боледуват много по-често от захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, нарушения в липидния профил, някои видове карциноми, болести на жлъчния мехур, обструктивна сънна апнея, нарушен фертилитет, инсулти, имат психо-социални проблеми и др. Искам да отбележа, че по време на епидемията от Ковид -19  хората със затлъстяване бяха в най-рисковата група. Повечето от заболяванията на пациентите със затлъстяване са хронични, изискват дългогодишно лечение и водят до необратими последици. Ето затова е необходимо лечението на затлъстяването да започне колкото се може по-рано, преди да са се развили някои от усложненията му.

- А как се поставя диагнозата „затлъстяване“?

- На първо място прегледът при ендокринолог е задължителен. Снема се анамнеза за генетична предиспозиция, прием на лекарства, придружаващи заболявания, наличие на хранителни разстройства, изчисляване на Индекс на телесна маса, обиколка на талия, физическа активност и т.н. Прегледът, по преценка на лекуващия ендокринолог, включва изчисления на Индекса на телесната маса, измерване на ръст и тегло, измерване на артериално налягане. Назначават се лабораторни изследвания като липиден профил, кръвна захар на гладно или тест за обременяване с глюкоза и ИРИ, хормонални изследвания и други, в зависимост от конкретния пациент.

- Какво показват данните за затлъстяването при децата и какъв съвет бихте дали на родителите?

- Според Световната здравна организация България е на пето място в класацията за затлъстяването при децата сред 53 държави в Европа. Нещо повече, според обстойно изследване, проведено през 2016 г., се очаква до 2025 г. в България 230 000 деца в училищна възраст да бъдат със затлъстяване. Съветът ми към родителите е да потърсят помощта на специалист - педиатър или детски ендокринолог, когато детето им има следните маркери: мастно голямо натрупване в областта на корема, увеличен прием на храна, системно преяждане и задух. Държа да отбележа, че най-уязвимата група сред децата е във възрастта на пубертета-11-17 години. Да не забравяме и генотипната предопределеност, т. е. ако детето произхожда от семейство с хора с наднормено тегло, може да е по-вероятно да напълнее. Примерът на родителите също не е за пренебрегване, защото децата са склонни да повтарят определен модел на поведение, какъвто виждат в семейството. Формирането на правилни и здравословни хранителни навици от най-ранна детска възраст от страна на родителите, насърчаването на двигателна активност при децата, даването на личен пример в тази посока са от съществено значение за превенция на затлъстяването при децата.

- Трудно ли се лекува затлъстяването?

- На първо място е важна мотивацията на пациента. Без неговото участие и ангажираност, неговата вяра и желание, и най-доброто лечение не би могло да има дълготраен ефект. Идеята е не само да се редуцира телесното тегло, но и пациентът да си създаде необходимите здравословни хранителни и двигателни навици, да промени стила и начина си на живот, които да запази до края на живота си, за да не се върне никога повече към болестта. Методите за лечение на затлъстяването са подходящ хранителен режим, съобразена физическа активност, ако се налага - медикаментозна терапия, а в по-тежките случаи - насочване към бариатрична хирургия. Понякога е наложително да се потърси и помощ от психолог, фитнес-инструктор и диетолог, които да работят екипно с ендокринолога. Важно е да се отбележи, че лечението на това заболяване може да е дългосрочно, да продължи месеци наред, година-две, но крайната цел винаги си струва - връщането на пациента към нормалния живот и доброто здраве.

- Споменахте за хирургично лечение. Кога болните трябва да пристъпват към  него?

- Бариатричната (метаболитна) хирургия е позната в България и се прилага в много водещи клиники у нас. Според специалистите, които се занимаваме с метаболизма и неговите нарушения, това е бъдещето при борбата със затлъстяването и диабет тип 2. Методът е свързан с драстична загуба на тегло, като подобрява и в много случаи – излекува, свързаните със затлъстяването придружаващи заболявания. Бариатричната хирургия се прилага при хора, които не могат да отслабнат с диети и спорт и имат Индекс на телесната маса 35 кг/м2 или по-висок и придружаващи заболявания като метаболитен синдром, диабет, хипертония и други. Както и при хора, които са с индекс над 40 кг/м2, но нямат придружаващи заболявания

Най-общо целта на бариатричната (метаболитната) хирургия е да намали обема на приетата храна и нейното усвояване. Тя се е доказала като най-ефективния метод за лечение на болестно затлъстели пациенти, като намалява общата и сърдечно-съдова смъртност и риска от развитие на нови придружаващи заболявания. Процедурата спомага и за намаляване на телесното тегло в дългосрочен план, значително подобряване на кръвно - захарния профил на пациентите със захарен диабет тип 2, подобрява стойностите на кръвното налягане при хипертоници и намалява дихателните паузи при болните със сънна апнея - състояние, което може да  доведе до внезапна сърдечна смърт. Бариатричната хирургия, извършена от опитни хирурзи, не крие сериозни рискове и може да бъде последната възможност за преодоляване на метаболитните нарушения на пациента.

- Колко ефективни са диетите за отслабване и защо толкова често се получава  йо-йо ефект?

- Рядко използвам думата „диета“ в общуването си с пациентите. Говорим за промяна на хранителните навици и хранителен режим, т. е. промяна на стила и начина на живот. Режимът на хранене работи, когато има мотивация и желание, вяра и стремеж от страна на пациента. Когато режимът е прекалено стриктен, пациентът престава да се придържа съм него. Точно тогава настъпва т. нар. йо-йо ефект и връщане на свалените килограми за кратък период. Ето защо хранителният режим е ефективен, когато е съобразен с психологията и физиологията на пациента, когато в него има балансирано хранене, което не ощетява човека от приема на задължителните макронутриенти, витамини, микроелементи.

Диетична грешка ще бъде, ако пациентът предприеме много ниско калорична диета. Да, началото може да има намаляване на теглото, но то е за сметка на вода и протеини, което е нежелателно. В състояние на глад и стрес, обмяната на веществата се забавя, тялото се опитва да пести енергията и не разгражда на мастна тъкан, започва да разходва енергия за сметка на протеините, а това води до намаляване на мускулната тъкан. В дългосрочен план се поражда недостиг на витамини и минерали, като този дефицит може да доведе до косопад, остеопороза, хранителни и депресивни разстройства. Такъв йо-йо ефект може да има при спиране на режимното хранене и връщане към старите и вредни хранителни навици като приемането на висококалорична храна, богата на лоши мазнини (трансмазнини), бързи въглехидрати, консерванти, сол и в същото време, бедна на витамини, минерали, микроелементи.

Приемането на храни с нисък захарен индекс, избягване на храните, богати на глюкозо-фруктозен сироп, избягването на пържена и панирана храна от веригите за бързо хранене, на скритите мазнини в колбаси, сосове, дресинги също е част от превенцията срещу затлъстяването.

Алкохолът е силно калорична напитка и затова, когато се спазва определен хранителен режим, избягването на алкохолните напитки е задължително от страна на пациентите. Другите ми препоръки, когато разтоварям с пациентите са за практикуване на  различни техники за разтоварване от стреса, подобряване на съня, повишаване на имунитета, подобряване на общия здравословен статус и поддържане на метаболизма на добро ниво.

- На кои храни трябва да се набляга и кои да избягваме, за да нямаме проблеми с килограмите?

- Това, което винаги казвам на пациентите си е, че начинът, по който се храним, показва уважението ни към самите нас. За добър метаболизъм храненията трябва да бъдат три основни и една-две междинни закуски. Продължителността на основното хранене трябва да бъде около 30 мин., а за междинни закуски трябва да отделяме около 15 мин. Важно е да се храним в подходяща и спокойна обстановка, на маса. В никакъв случай човек не трябва да се храни на крак или в движение, защото физиологичният процес на сдъвкване и смилане на храната  се нарушава, нарушава се и обратната връзка между стомаха и центъра на ситостта в главния мозък. Трябва да имаме в менюто си ястия, съдържащи нетлъсто месо, риба, млечни продукти, пълнозърнест хляб, яйца. Хубаво е да се знае, че половината от чинията, когато говорим за пълноценно хранене, трябва да се състои от  пресни зеленчуци, които са богат източник на фибри, водни, мастно-разтворими витамини и микроелементи. Когато пациентът желае да намали теглото си, трябва  на първо място да промени стила и начина си на живот, да увеличи физическата си активност, да намали  калориите, както и обема на приеманата храна.

“Знаме“

Д-р Козложов има близо 15-годишна практика като лекар. Завършва медицина в Медицински университет – Плевен. След успешното си дипломиране придобива и първата си специализация по „Обща медицина“ в МУ-Пловдив и работи като общопрактикуващ лекар в област Пловдив. Специализира в областта на медицината в Чикаго, Съединени щати. По време на Covid епидемията в периода 2020-2021 г. работи като личен лекар в голяма лекарска практика във Великобритания.

Втората специалност на д-р Иван Козложов е „Ендокринология и обмяна на веществата“, която завършва в МУ-Пловдив. В момента работи и като лекар-ендокринолот в Първо вътрешно отделение в МБАЛ-Пазарджик. Член е на Българското дружество по ендокринология (БДЕ). Владее английски и руски език.

От началото на 2023 г. д-р Иван Козложов работи и в ендокринологичния кабинет на Медицински център „Вива“-гр. Пазарджик.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички