Регионът

Ако си Ицо Хазарта, можеш дори да обядваш с момчетата от ВУИ - Ракитово

  17.05.2023 09:18             
Ако си Ицо Хазарта, можеш дори да обядваш с момчетата от ВУИ - Ракитово

Момчетата от ВУИ “Ангел Узунов” - Ракитово са много музикални. За тях музиката е религия и безусловна необходимост. Сигурно болшинството обичат попфолк, но в същото време слушат и рап. Някои от тях дори опитват да рапират. Когато разбират, че рапърът Ицо Хазарта иска да посети училището, всички са приятно изненадани и въодушевени.

На 14 май 2023 г., неделя, Ицо Хазарта, заедно с неговия PR Гергана Богданова, пристига преди обяд във ВУИ - Ракитово. За децата рапърът е скъп гост и те искат да го посрещнат подобаващо. По стар български обичай бате Ицо е посрещнат с хляб и сол от Ивайло Ценов - IX клас и г-жа Гери - социален работник в училището. Двамата са с народни носии. Ицо Хазарта е възхитен, но уточнява, че не се е подготвил за официални срещи. И моли децата да не се притесняват с изнасянето на програма или каквато и да било изява. Единственото нещо, което иска, е да се запознае с децата и да поговори свободно с тях. Митко Иванов - VIII кл., Андриян Рачев - IX кл. и други момчета искат да се представят пред рапъра, декламирайки стихове. В момента много деца учат стихове за 24 май, за българското слово, за братята Кирил и Методий. Не всички вече са готови, но ентусиазмът е голям и желанието за изява пред един от техните идоли е много горещо. По молба на бате Ицо всички официални изяви са отложени за следващата среща.

За да може Ицо Хазарта да поговори с всички момчета срещата от фоайето на училището се премества в столовата. Рапърът разказва пръв за себе си. Той е преживял едва ли не всичко, което децата от интерната са преживели. Заедно с приятел са крали празни бутилки от един магазин в София и са ги возили до друг квартал на столицата, за да ги продадат. По времето на неговото детство няма пластмасови бутилки. Всичко е стъклено и се използва многократно. Пуши цигари. Опитва да пуши трева и пробва амфетамини. Алкохолът е ежедневие.

Ицо Хазарта е един от основателите на група Ъпсурт. Написал е повечето текстове на песните им. Когато е написал първата си песен го канят в дискотека с танцова трупа. Баща му е инженер и изкарва 340 лв. месечна заплата, а той получава по 200 лв. на песен. Изкарва заплатата на баща си за ден. Всичко става лесно, но с напредването на известността се плъзва по нанадолнището. Стига до психиатър. Тогава си задава въпроса: “Аз ли съм шеф на алкохола или алкохолът е моя шеф?”. Решава да се вземе в ръце и да се промени.

Бате Ицо казва, че сега се срамува от текстовете на първите си песни. Чуди се как изобщо е могъл да стигне до там с алкохола и наркотиците. Но се е справил и е сигурен, че всеки може да се справи с онова, което го тегли по нанадолнището. Стига да си даде сметка, че той е силен и че животът му е ценен.

Ицо Хазарта казва, че не му харесва да пее в столова. Мястото на ВУИ - Ракитово е уникално. Той иска да си донесе подходяща озвучителна техника, да избере хубав слънчев ден и да изнесе концерт за децата. Поставено е началото на едно добро познанство.

Времето лети. Идва часът за обяда на децата. Те канят бате Ицо да обядва с тях. Не са канили никой друг да сподели храната им. Но рапърът бате Ицо е толкова близък до техния начин на мислене и преживяване. Когато срещнат човек, който чувстват близък, децата се обръщат към него с “брат”. Още никой не е чувал от тях простичкото: “Брат, остани да хапнеш с нас”. Бате Ицо го чува и остава. Пилешка супа, тройка кюфтета със зелена салата, реване. Традиционен български обяд. Обяда на децата е споделен и от г-жа Гергана Богданова и директора на ВУИ - Ракитово Георги Янушев.

Трябва да си Ицо Хазарта, за да споделиш обяда на момчетата от ВУИ - Ракитово. Поставена е основата на едно добро приятелство. Бъдещето ще покаже плодовете на това ново сътрудничество.

Автори: Велизар Цанков - Х клас и

Свилен Топчиев - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички