Други Избори

Никола Минчев: “Продължаваме промяната – Демократична България“ има рецептата и знае пътя към по-модерна, по-европейска и по-реформаторска България

  31.03.2023 14:18             
Никола Минчев: “Продължаваме промяната – Демократична България“  има рецептата и знае пътя към по-модерна, по-европейска и по-реформаторска България

Помнете думите на Радой Ралин, че когато си отидат отвратените, остават само отвратителните. Затова гласувайте!

Никола Минчев днес бе в Пазарджик и се срещна с граждани заедно с кандидатите от 13 МИР на коалииция „Продължаваме промяната – Демократична България“. Той е адвокат по професия. Започва кариерата си в най-голямата адвокатска кантора в България “Джингов, Гугински, Кючюков и Величков”. Ето как отговори на въпроси на журналисти бившият председател на 47-то и зам.-председател на  48-то Народно събрание.

- Г-н Минчев, малко известен факт е, че сте свързан с нашия регион.

- Да, имам връзка по сватова линия с област Пазарджик. Майката на съпругата ми е родом от Равногор, Брациговско. Качвал съм се с колело от Брацигово до Равногор преди няколко години. Тогава бях в по-добра форма, днес едва ли ще успея да мина този маршрут (смее се). Тази връзка е още една причина да ми е приятно да дойда тук. Естествено, другата е, че с хората, оглавяващи нашата листа в областта - Ивайло Шотев и Петър Куленски, сме близки още от първото Народно събрание, в което влязохме заедно. С тях сме рамо до рамо в битката, която продължаваме и днес.

- Какво ви казаха хората, които срещате сега?

- На първо място те имат желание да се състави правителство. Нормално е да има изтощение у хората при пети парламентарни избори в рамките на две календарни години. Но това изтощава и кандидатите за народни представители, и всички, които са ангажирани по някакъв начин с организацията на изборите. Ще положим усилия за съставяне на редовно правителство, аз мога да гарантирам това от името на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, за да отговорим на това желание на гражданите. Страната има нужда да излезе от спиралата на избори и от това продължаващо управление на служебно правителство, което нашата конституция е замислила като временен изход от създала се политическа криза. Уви, в последно време извънредното стана обичайно. Трябва да се върнем в нормалната конституционна рамка. Да върнем и президента в нормалната конституционна рамка – не той да държи и президентската институция, и изпълнителната власт, и да има липса на законодателна в една немалка част от времето.

- Дали ще можем? Очертава се същата картина на фрагментарни представителства в следващото Народно събрани.

- Безспорно парламентът ще бъде фрагментиран отново, но все пак е много важно и за целите на съставяне на редовно правителство кой ще има инициативата. А инициативата ще дойде не просто през първото място на изборите, а през първото място - надявам се, с отчетлива разлика. Ние нямаме съмнение, че ще постигнем победата и ще вземем първия мандат, но се борим да го направим с видима разлика пред другия основен конкурент „ГЕРБ – СДС“.

- Борисов каза същото в Пазарджик преди дни.

- Нормално е и той да се бори за същото, но аз вярвам, че „Продължаваме промяната - Демократична България“ ще успее да го постигне. Важно е да има отчетлива разлика, защото едно е близък резултат и сравнителен паритет между политическите формации, и друго когато някой е получил по-сериозна подкрепа. Когато видимо е получил по-голямо доверие от гражданите, да наложи своите виждания за управление на държавата. Без да казвам, че това ще е лесен процес, ние ще положим усилието да го доведем до успешен край.

- И все пак, ако няма отчетлива разлика, готови ли сте да прекрачите някои червени линии?

- Някакъв работещ вариант е това, което се говори в последната седмица – което и Асен Василев спомена – за правителство на малцинството, което да получи подкрепа при сходство в приоритетите, идеите и вижданията за управление на страната. Не казвам „лесен“ в никакъв случай. Защото наличието на мнозинство в пленарната зала няма аналог, но в една сложна ситуация няма как да не се прибегне и до сложни разрешения.  Но нека да видим какви ще бъдат резултатите - как ще ги подреди българският избирател на 2 април. Тогава ще мислим за най-възможния вариант.

- Как си обяснявате високия процент за „ГЕРБ-СДС“, който дават социолозите и сега – 23-25, въпреки че бяха извадени много данни, които би трябвало да доведат до отлив на доверие към коалицията?

- ГЕРБ са доста успешни в налагането на своята гледна точка през медиите. Дали е правилна или не, е друг въпрос. Току-що разговарях с един гражданин, който видимо не беше на наша страна – което е нормално, трябва да има политически плурализъм – но човекът каза: „Имате дълг от 145 милиарда лева“. Питахме го откъде го е чул – отвърна, че сутринта някой го е казал, но не стана ясно кой. Това е налагане на фалшива новина. Всички знаят, че нито външния дълг на България е 145 милиарда, да не говорим, че по наше време спадна. Но човекът го е чул и го е взел за чиста монета. Има една поговорка, че една лъжа, повторена сто пъти, става истина.  ГЕРБ са разработили добре машината за манипулации. Повтарят по сто пъти такива опорни точки, които не отговарят на истината. За да избягат от манипулацията, хората трябва да ползват обективни източници. Налагането на алтернативна гледна точка у нас се изроди в едва ли не до налагане на други факти. А фактите са едни, само прочитът е различен.

- Защо хората трябва да гласуват? И защо хората трябва да гласуват за „Продължаваме промяната – Демократична България“?

- Винаги казвам на избирателите, че е важно да се гласува – на първо място, без дори да ги призовавам да гласуват за нас, просто да гласуват. Важно е да се излезе - това е начинът, по който всеки български гражданин изразява виждането си за бъдещето на страната. Усилието да се отиде до урната в изборния ден не коства много, но дава по-голяма легитимност на Народното събрание. По-високата избирателна активност намалява тежестта на купения, на контролирания вот. Това са принципните позиции, заради които си заслужава да се отиде и да се покаже как всеки от нас си представя бъдещето на страната. Освен това политическата апатия беше стимулирана в нашето общество в продължение на много години – а намаляването на избирателната активност води до по-голяма тежест на политическите ядра, което не е добре, когато се търси някаква промяна в политическия и обществения пейзаж. Връщането към гражданска активност е по-трудния и по-сложния процес и ще мине време, докато започнем да берем плодовете.  Последното, заради което бих призовал хората да гласуват, е да не извръщат глава от политическия процес. Защото, тук ще цитирам Радой Ралин, когато си отидат отвратените, остават само отвратителните. Много е важно да си припомняме тези думи в деня за размисъл и на изборния ден.

А на втория Ви въпрос, бих казал – гласувайте с номер 12, защото „Продължаваме промяната – Демократична България“  има рецептата и знае пътя към по-модерна, по-демократична, по-европейска и по-реформаторска България.

Продаването и купуването на гласове е престъпление!

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички