Регионът

Втората част на алманаха ”Осемте хилядолетия на Пещерския край” ще осигури носии на ансамбъла към ОДК - Пещера

  30.03.2023 09:01             
Втората част на алманаха ”Осемте хилядолетия на Пещерския край” ще осигури носии на ансамбъла към ОДК - Пещера

Втората част на алманаха "Осемте хилядолетия на Пещерския край" влиза за печат, тя отново ще бъде произведена в ИК "Беллопринт" - Пазарджик. Новата кауза на книгата е закупуване на носии за танцовия ансамбъл към Център за подкрепа на личностното развитие - Общински Детски Комплекс – Пещера, с ръководител Руса Каврошилова.

"Продължаваме с бурния ХХ век, който носи не само технически напредък и европеизация, но и поредица от войни, в които вземат участие и множество мъже от Пещерския край. Ще ви представим най-важните събития и хора, ще ви срещнем със съвременници, които са живели през първите петдесет години на миналия век.

Отдаваме почит и уважение на всички пещерци и жители на Капитан Димитриево и Радилово записали имената си в историята. Потърсихме множество гледни точки и непубликувани до момента информации, надяваме се, че успяхме да ви представим събитията по подобаващ начин. Сами разбирате, че ни очаква още една книга от тази поредица.

В нея ще проследим най-важните събития от социализма и последвалите след 1989 г. промени. Както и досега изказваме благодарност на всички автори от Пещера, които са дали своя ценен принос за опазване на историята на града и прилежащите населени места. На първо място това е краеведът Анастас Пунев, без чийто принос нашата работа би била изключително бавна и затруднена. Благодарим горещо и на екипа на Държавен архив - Пазарджик, от където също получихме ценна помощ и документи.

Изказваме благодарност и на нашите съграждани - учителят Иван Бонев, нотариусът Георги Връбчев, Петър Цикалов, отец Тодор Троянов, ходжата Муса Уручов, акад. Людмил Стайков, д-р Цанко Балдев, Мария Мерджанова, Зария Мерджанова, потомъкът на Горовия род - Асен Стефанов, които допринесоха за това да не се изопачава историческата истина и да се изясни ролята на много техни предшественици в живота на града от онова време.” - пишат авторите в предговора на книгата.

За първи път в алманаха ще има и специално албумче със снимки от стара Пещера, курорта Свети Константин, както и изображения на важни за града обекти. Книгата ще бъде представена през месец май, а докато тя е в печатницата, ние ще ви представяме откъси от нейното съдържание.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички