Сърница9

Оперативните програми и Планът за възстановяване и устойчивост трябваше да бъдат разписани и до края на 2020 г. да бъдат внесени в Европейската комисия. Сега сме 2023 година, а те все още не работят, каза Карадайъ.

Той припомни, че през 2020 г. управляваше ГЕРБ. Когато видяхме, че не могат да разпишат оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост, през септември от трибуната на НС призовахме да се състави експертен кабинет с експертите, отговарящи за еврофондовете, на всички парламентарни групи, върна лентата Карадайъ.

Сърница8

Какъв беше резултатът? Бойко Борисов искал да си изкара целия мандат, защото два пъти преди това не успявал, посочи Карадайъ. И подчерта: „А грижата за хората къде остава? Неговото его е по-важно от проблемите на хората, общините и държавата.“.

След това дойдоха едни, които се самонарекоха умни и красиви, „промяна“, но видяхме, че тя е лошото към по-лошо, продължи Мустафа Карадайъ. Какво направиха те? Няма оперативни програми, няма План за възстановяване и устойчивост. Нещо повече в Плана за възстановяване и устойчивост имаше 500 милиона за малките земеделци – заделени за напояване. Те задраскаха поливното земеделие и сложиха 600 млн. за батерии на един олигарх, заяви Карадайъ.

Сърница1

Те не мислят за малките земеделски производители, a за един олигарх, възмути се лидерът на ДПС.

Мустафа Карадайъ напомни, че когато ДПС бе във властта в периода 2001-2009 г. България постигна стратегическите си цели – членство в НАТО и ЕС. Експертите на Движението разписаха оперативните програми за първия програмен период – 2007-2013 г.. Договорихме ги с Брюксел, за да дойде един да обикаля с джипката и да реже ленти, каза Карадайъ.

Той заяви още, че експертите на ДПС подготвиха и оперативните програми за втория програмен период – по време на правителството на Орешарски, в което Движението участваше.

Сърница3

60 милиарда лева чакат сега България в Брюксел. Само че от некадърно управление тези пари не са стигнали до вас. Какво е решението на тази задача? ДПС да участва във властта, за да могат тези средства да стигнат до бизнеса и хората, каза Карадайъ.

Той посочи, че днес дългът на държавата е над 40 милиарда лева. Ситуацията сега много прилича на онази през 2001 година, когато след приватизацията икономиката бе разбита, инфлацията – растяща, цените – високи, заплатите – ниски, а работните места – несигурни.

Сърница4

ДПС дойде на власт, когато дългът на държавата беше над 17,5 млрд. лв. След два мандата в управлението дългът на страната беше само 1,5 млрд. лв. За 8 години участие във властта сме върнали 16 милиарда дълг, средно по 2 милиарда на година, припомни Карадайъ. Нещо повече – оставихме 8,5 милиарда лева във фискалния резерв, допълни той.

След това за 10 години еднолично управление на ГЕРБ дългът на държавата скочи с 20 милиарда лева – средно по 2 милиарда дълг трупаха на година, каза Карадайъ. И цитира още една страшна статистика, резултат от едноличното управление – последното преброяване показа, че 800 000 души ги няма в България, напуснали са страната ни.

Сърница5

Затова казахме, че моделът на едноличното управление е лош и трябва да си отиде, заяви Карадайъ. И допълни: „После дойдоха едни, някои им казват шмекери, други – шарлатани, които уж искаха да променят модела ГЕРБ, а се оказа, че и те искат еднолично и еднопартийно да управляват. Щели сме да правим избори, докато те не станат 121, за да управляват сами. Но народът е мъдър. Той казва на последните избори: „Писна ни от едноличното управление“. И от април 2021 г. произвежда една и съща структура на парламента, в която никой не може еднопартийно да управлява.“.

Затова ние трябва да се представим на тези избори толкова добре, че категорично да бъдем във властта. И ще бъдем във властта, заяви Карадайъ.

За да влезе България в еврозоната и в Шенген, ДПС трябва да участва във властта, допълни той.

Сърница6

Лидерът на ДПС специално се обърна към младите хора. Темата образование е в пряка връзка с реализацията на младия човек. Трябва да видим какъв модел на образование е нужен на България, за да може младите хора да имат реализация тук, в Родината, категоричен бе Мустафа Карадайъ. Да обиколят целия свят, да се образоват, да учат, да получават професии, опит, практика, но да искат да се връщат тук в България. В Сърница да прилагат онова, което са научили, за това иде реч, каза още лидерът на ДПС.

Можем да направим това с много акъл, с разум, отговорност и в диалог, обобщи Карадайъ.

 

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!