Четвъртък, 15 Юни 2023
 
Други

На фокус: КОЙ?

  16.03.2023 08:18             
На фокус: КОЙ?
Михаил Тодоров

Тази година, след Празника на шегата идва Празника на истината. Суверенът ще посочи КОЙ ще кара трена в следващите дни, месеци и - дай, Боже, години. Очакваме обилни мартенски партийни дъждове от обещания, светкавици, гръмотевици, киша и много, много кал. Такава е картинката на демократичната предизборна борба. Подробностите са описани от Марк Твен и от Щастливеца, затова ги спестявам. Пет  хиляди шестстотин двадесет и един партийни членове, активисти и обикновени мераклии (главно деца и внуци  на дърти  комунисти) - кариеристи, авантюристи, аферисти, депутати рецидивисти, висшисти, среднисти и дори един началник влак, се готвят за решителен скок. Кърпят  се парашути, партийни чадъри, парапланери, балони и  вълшебни килимчета за участие в изборния десант на 2 април.

Елитът на политическата ни флора и фауна ще затвори очи, ще скокне от разнебитените партийни самолети, от покривите на корпоративните билдинги, абе от високо, в името на мекото приземяване в 4-процентния кръг на жълтите  павета.

Според Конституцията , 240 парашута гарантирано ще се отворят и благополучно  ще се приземят. Веднага след приземяването почва издигането на парашутистите. Бързо и единодушно ще решат  личните си проблеми: заплати, командировки, комисии ,кабинети и служебни возила.

Приликите между катерещите  се по стълбата на властта ще се изпарят, когато започне обсъждане на въпроса „КОЙ?“. Българинът  е бързак, когато трябва да  отговори на сакралните въпроси: „Кой е виновен?“ и „Какво да се прави?", но въпросът „КОЙ?“ много го затруднява.

Преди 150 години русчуклийският валия Митхад паша, посръбвайки врящо кафе синджирлия,    думал на чист френски на Иванчо Хаджипенчович: „Скоро ще има война, ефенди. Руснаците  ще ви освободят вас, българите. Ама кой ще ви управлява?! Кой?!“...

В новоосвободена България 50 години по-късно хумористът-карикатурист Райко Алексиев се кахъри: „На Народното ни събрание пише „Съединението прави силата“, но не е написано КОЙ ще ни съедини“...

Днес, в началото на 2023 година, ние, гласуващите и негласуващите, отново се терзаем от същия въпрос. КОЙ?

Михаил ТОДОРОВ

Бел. ред. Нашият сътрудник Михаил Тодоров преди дни бе един от тримата отличени за хумористична проза в съпътстващия конкурс на Националната награда „Райко Алексиев“. Редакцията поздравява бате Мишо и му желае да е здрав, а в тънката му иронична усмивка горчивината да намалява!


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички