Понеделник, 05 Юни 2023
 
Други

Всеки десети човек страда от бъбреци

  06.03.2023 08:13             
Всеки десети човек страда от бъбреци

Д-р Латева преглежда безплатно на 7 и 9 март в ДКЦ-1

ПАЗАРДЖИК. По повод Световни бъбречен ден, нефрологът д-р Веселина Латева ще извършва безплатни профилактични прегледи, включващи консултация и ехографско изследване, на 7 и 9 март 2023 г. в ДКЦ 1 при МБАЛ „Здраве“.

Предварителното записване става на телефон 0894 710 849 между 9 и 12 часа. Необходимо е пациентите да са си направили изследване на урина и кръв /урея, креатинин, пикочна киселина/. При възможност - да носят предходна медицинска документация, ако са имали бъбречен проблем до този момент.

Всяка година Световната нефрологична общност отбелязва така наречения Световен бъбречен ден, който през 2023 г. се пада на 9 март.

- Съществува нарастваща честота на бъбречните заболявания в световен мащаб, основна причина за което са захарният диабет, хипертонията, затлъстяването и липсата на навременна диагностика. По последни данни

един от всеки десет души е с бъбречно заболяване

 – припомня д-р Латева.

Сред рисковите фактори за здравето на бъбреците тя изрежда недобър контрол на хроничните заболявания, безконтролен прием на медикаменти, нездравословно хранене, различни токсини от околната среда или свързани с професионално естество, както и инфекции, тумори, бъбречно- каменна болест.

- Много често симптомите на бъбречните заболявания са неспецифични и човек не им обръща внимание, а при ненавременна диагноза и лечение настъпват трайни и необратими изменения – предупреждава специалистката. - Ето защо, дори и без оплаквания, е добре

да се изследва урина и кръв поне веднъж годишно

и при отклонения от нормата да се потърси нефролог.

Д-р Латева обръща внимание и на някои лекарства:

- Редовната употреба на обезболяващи медикаменти трайно уврежда бъбречната функция, поради което хората с дискови хернии, ставни заболявания, както и такива с хроничен болков синдром също попадат в рисковата група. Малък процент от болните, които достигат до диализа обаче са с имунологични заболявания, най-голям дял се пада на последствията от захарния диабет и хипертонията. Затова е препоръчително изследването на кръвна захар поне веднъж годишно и сравнително редовно измерване на кръвното налягане, дори и човек да няма симптоми.

На въпроса какви храни е добре да приемаме д-р Латева отговаря:

- Храненето е от голямо значение за здравето на бъбреците. Претоварването с белтъци и захар, характерни за съвременния начин на живот, с времето уврежда бъбречната функция.

Опасни са още диетите за отслабване, наблягащи на силно увеличен прием на протеини

за сметка на останалите нутриенти. В този смисъл рискова група са също млади момичета, целящи понижаване на теглото с различни медикаменти- диуретици, чайове с несъвсем ясен произход. Сред мъжете в млада възраст пък са популярни медикаментите за повишаване на мускулната маса, както и протеините и други хранителни добавки. За съжаление, се увеличава честотата на развитие на бъбречно заболяване - остра или хронична бъбречна недостатъчност именно по този механизъм.

Големите количества сол, които приемаме с храната, товарят организма, което в крайна сметка отново вреди на филтриращите органи. Приемът на алкохол увеличава нивата на пикочна киселина и увеличава риска от подагра и бъбречна увреда. Ето защо балансираната диета с

намален прием на полуфабрикати и увеличен на растителни храни

е препоръчителна.

Относно течностите е добре да се набляга на изворната  вода като количествата се определят от възрастта, физическата активност, сезоните. През лятото физически активните здрави хора трябва да приемат поне два литра дневно, за да избегнат обезводняването, водещо до повишен риск от бъбречно- каменна болест. При възрастните хора такива количества обаче могат да бъдат опасни и да товарят сърцето. Препоръчително да се посъветват с лекаря си на тази тема.

В заключение лекарката даде още няколко съвета:

- Голямо значение има поддържането на теглото да е в нормалните за пола и възрастта граници. Бъбрекът страда сериозно от затлъстяването и свързаното с него обездвижване. Препоръчителната физическа активност отново е твърде индивидуална, но е добре да се увеличи ходенето пеша и да се ограничи придвижването с автомобили.

Лидия КАДИЙСКА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички