Пазарджик

Ромска ученичка от Химията спечели конкурс на Асоциацията на прокурорите и Британското посолство

  29.01.2023 08:34             
Ромска ученичка от Химията спечели конкурс на Асоциацията на прокурорите и Британското посолство

СОФИЯ. Десетокласничка от Пазарджик е победител в конкурс за есе „Защо искам да съм прокурор за един ден“ на Асоциацията на прокурорите и Британското посолство

Красимира Михайлова и още петима ученици от различни райони на България са първенци в съревнованието за най-добре написан текст по темата. Това бе обявено преди дни на среща в Британското посолство в столицата, на която участваше Златина Иванова, прокурор в Районна прокуратура – Пазарджик.

Красимира учи в Професионална гимназия по химически и хранителни технологии в областния град.

“Радваме се за Красимира. Тя живее в Алеко Константиново и при нас учи в специалност “Технология на целулозата, хартията и опаковките”. Красимира е много добър ученик, активен участник в учебния процес и извънкласните занимания в училище. Участва в различни дейности и инициативи и в национални програми на МОН”, разказа пред “Знаме” директорът на професионалната гимназия Тодор Джамбов. “В свободното си време обича да чете и да слуша музика. Желае, след като завърши гимназия, да продължи образованието си и вярваме, че ще успее”, допълни директорът.

Програмата “Прокурор за един ден” се провежда за втора поредна година по повод Международния ден на толерантността. Това е една инициатива на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София, в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност “Амалипе” и Младежка Фондация „Арете“.Програмата е насочена към момичета и момчета от ромски произход на възраст между 16 –18 години и цели да бъдат насърчени ромски младежи от цяла България да обмислят бъдеща роля или професионална кариера в системата на наказателното правосъдие, като им се даде възможност да разберат какво е да бъдеш прокурор.

Инициативата ще бъде представена в 5 различни града в България (София, Ямбол, Видин, Шумен и Пазарджик), в които има ромски общества.

Участниците ще могат да се запознаят с работата на прокурор от техния регион,  да посетят местните съд и прокуратура и да видят как работи съдебната система в техния град. Ще имат възможност и да се запознаят с ромски студенти, които изучават право,  прокурори и други експерти от съдебната система. Програмата ще завърши с посещение в София и обиколка на ключови съдебни институции, среща с върховни прокурори и  участие в дискусия за върховенството на правото и живота на един прокурор.

Красимира ще гостува в Районната прокуратура в Пазарджик на 1 февруари. Прокурор Златина Иванова пък не крие, че няма търпение да се запознае с Красимира, защото е силно впечатлена от разсъжденията в нейното есе и се надява един ден ученичката да завърши право и да облече виолетовата тога.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички