Пазарджик

Да подсилим имунната система с кисело мляко

  29.01.2023 08:28             
Да подсилим имунната система с кисело мляко

Кисело мляко и йогурт. Тази храна успешно може да подсили имунната ни система в грипната обстановка, още повече тя е достъпна до всеки. За да има ефект обаче, трява да консумираме такива млека, на чийто етикет е отпечатано, че съдържат живи и активни култури. Тези култури стимулират имунната система и помагат активно в борбата с инфекциите. Живата закваска е важно условие, но е добре да взимате обикновени кисели млека, а не тези, които са ароматизирани и подсладени със захар. Вместо това може да подсладите обикновеното кисело мляко със здравословни плодове и мед.

Не се знае коя е прародината на киселото мляко,

но е познато още от дълбока древност. А ние като българи имаме право да се гордеем, че този вълшебен продукт, произведен в нашата страна, е един от най-качествените и автентични благодарение на Лактобацилус Булгарикус. Неслучайно Япония рекламира българското кисело мляко и внася българска закваска, за да произведе продукт, подобен на нашия.

Някои от древните данни за създаването на киселото мляко се свързват с траките, а за прабългарите се знае, че са произвеждали млечно–кисела напитка - те получавали по много интересен метод. Подквасвали овчето мляко с размивка от сирене. Днес технологиите на производството са много напреднали, но специално за киселото мляко процесът не е твърде различен. Закваската е разковничето. От нея зависи какъв ще е крайният продукт.

Микрофлората се променя неузнаваемо

при ферментация, от което следват полезните свойства на киселия деликатес. Съставена е от лактобактерии и стрептококи, а именно те се променят под въздействие на ферментацията, за да се образуват вкусът и ароматът на киселото мляко. Получените метаболити оказват незаменима полза върху организма.

Киселото мляко може да бъде чудесен източник на витамин D, Може да изберете марки, обогатени с витамин D. Витамин D помага за регулирането на имунната система и се смята, че засилва естествената защита на тялото ни срещу болести. Имайте в предвид, че предозиране този витамин е токсичен.

Ползите са много

Млякото е основен източник на калций - няколко лъжици осигуряват наполовина дневната дажба. Богато е на витамини от група В, затова предпазва от сърдечно съдови заболявания. Редовният прием на кисело мляко намалява съдържанието на холестерол в кръвта и ефектът е видим само след седмица всекидневен прием на мляко. Освен това регулира успешно кръвното налягане и здравето на костите - благодарение на съдържащите се в него калий, фосфор и магнезий.

Млякото има и антитуморни свойства - потиска действието на много патогенни микроорганизми. Микрофлората му синтезира антибиотични и антимикробни вещества. Те действат благоприятно на чревния тракт и дори се борят успешно с някои хранителни отравяния. Високото съдържание на протеини пък подпомага обмяната на веществата, като увеличава енергийния разход на организма. Не без значение е и това, че е добро диетично средство - хем намалява драстично апетита, хем засища. Ако е качествено и без изкуствени добавки, млякото има добра поносимост  от диабетици.

Комбинирайте с други имуностимуланти

Преди малко споменахме за мед, но за да подсилите имунния ефект, може да добавите в млякото пчелен прашец или канела. Пчелният прашец е силен антиоксидант и има противовъзпалително действие. Той е богат на витамини А, В1, В комплекс и витамин С, както и на селен, желязо, магнезий, натрий, незаменими аминокиселини и други. Богат е и на лецитин, който помага за поддържане на нормални нива на холестерола и допринася за нормално функциониране на черния дроб.

Канелата пък е сладкият вариант на куркумата по сила на действие срещу вирусите. Ароматната подправка не само подсилва имунитета – тя се бори с патогените, които причиняват болести. Както куркумата, така и канелата е епигенетичен модификатор, който повлиява на гените ни по двата възможни начина, потискайки експресията на възпалителните гени.

Но да не забравяме, че само чрез системния прием на разнообразно, богато на витамини меню, може да повлияе в дългосрочен план здравето на организма. Правилното хранене и балансираният хранителен режим са ключът към доброто здраве. Една дългосрочна промяна на хранителните навици може да ви снабди с мечтаната резистентност спрямо болестите.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички