Други

Тихо неведнъж свирил с учителя на Джими Хендрикс, сега стана женски татко

  28.01.2023 08:39             
Тихо неведнъж свирил с учителя на Джими Хендрикс, сега стана женски татко

САНТА ФЕ. Наш китарист, който редовно свири с легенди на блуса, соула, джаза и рока, отново стана татко. Тихомир Димитров и съпругата му Миррин вече са щастливи родители на малката принцеса Иви Елизабет Димитров, която е второ дете в семейството след малкия Бенет.

Старите читатели на „Знаме” сигурно помнят Тихо – той е

архитект, но и един от най-самобитните музиканти в Санта Фе

С него пък ни запозна преди десет години батачанката Мария Маринкова, която е като посестрима на бащата на Тихомир – скулпторът и дърворезбар Иван Димитров, и периодично изпраща от България лечебни продукти, заредени от обичта й и силата на Баташката планина. Иван е уважаван творец и у нас, и зад океана (Димитрови се преселили преди 25 години в САЩ), където преподавал в колеж, а сред студентите му била и снахата на Елизабет Тейлър.

Иван с една от творбите си в градския парк на Санта Фе

Тихо не се вмества в рамките на блуса и в музиката си вкарва елементи и от задокеанския рок от 70-те години, и от английските рок проповеди на 60-те, и отдавна си е изградил собствен почерк и стил.

Българинът често свири с известни музиканти

И не само. Два дена след като получил “Оскар” за филма Crazy Heart (“Лудо сърце”) през 2009-а, Джеф Бриджес се качил на сцената в заведението, където свири групата на Тихо, и забил с тях. “Тогава се оказа, че един от моите музиканти (той също така е актьор), има общи приятели с Джеф и затова Джеф е проявил желание да посвири с нас. Музиката за него е страст и за мен изненадващо той се оказа доста добър вокалист и съвсем нелош китарист. Освен това е много скромен човек, без никакви претенции”, разказва Тихо. По това време Джеф Бриджес снимал филма си True Grit (“Непреклонните”) в Санта Фе, а и “Лудо сърце” също бил сниман тук. Но в Санта Фе правят доста филми и холивудски звезди често отсядат да слушат бандата на Тихомир. Преди време бил изпълнител на

частно парти за Джеймс Бонд и Индиана Джоунс,

а екипът на “Каубои и извънземни” начело с режисьора Джон Фавро и актьорите Даниел Крейг и Харисън Форд аплодирали авторските му парчета.

Тихо е правил сешъни със знаковия саксофонист Боби Кейс, познат от участията си в записите на “Бийтълс”, “Ролинг стоунс” и Елвис – землякът ни се прекланя пред таланта му, както и пред количествата текила, които Боби поглъщал. Нашенецът редовно свирел и с Гитар Шорти до смъртта му през миналата 2022-а година. Така е известен

Дейвид Кърни, който оказал влияние на самия Джими Хендрикс

Шорти е женен за полусестрата на Джимарата – Марша, от 1962-а до 1970-а, При запознанството им Хендрикс бил толкова очарован от свиренето на приятеля на сестра си, че няколко пъти бягал от армейската си база, за да го слуша - Шорти запознал Хендрикс с уа педала и му дал назаем един, защото Джими нямал пари за собствен. За него Тихо казва, че няма умора и въпреки напредналата си възраст свирел „с енергията и устрема на пълен с хормони тийнейджър”.

А кой е пианистът на Димитров, свирил известно време в групите на Би Би Кинг и Бъди Гай? Кой съмишленик на сцената на Тихо е  делил една сцена с Би Би Кинг, Гладис Найт, Джеймс Браун, Айк Търнър, Коко Тейлър, Джим Белуши и Еди Клиъруотър? И какви успехи жъне Тихомир като архитект - четете само в книжния ни брой.

Предлагаме ви да чуете две от авторските парчета на Тихо.

"Първата песен (може да я чуете ТУК) я записах през 2020г. под влияние на Марк Нопфлър от "Дайър стрейтс". Екипъта от музикантите ми и продуценти/инженерите, с които направихме този запис са големи!Тон инженери/продуценти са Jono Manson, и Justin Stanley. Justin Stanley е бил продуцент и тон/звуко инженер на Ерик Клептън, Шерил Кроу, на Бек, и даже и правил записи с Пол Макартни. Jono Manson, също е голяма работа. Участвал е в групата Blues Traveller, често прави дуети със Joan Osborne както и със групата Spin Doctors, и много други. Барабанистът ми, мой приятел, е Mo Roberts, който свири със блус певиците Shemekia Copeland, както и Marcia Ball.А Shemekia Copeland е дъщеря на Johnny Copeland. Втората песен (нея може да гледате ТУК) също е продуцирана с Justin Stanley и Jono Manson. Приятно слушане на читателите на "Знаме" и бъдете здрави!", пожелава ни Тихо от далечния Санта Фе.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички