Регионът

Карабунар даде знаме на Антарктида - ще доставя и вино на Ледения континент

  28.01.2023 08:29             
Карабунар даде знаме на Антарктида - ще доставя и вино на Ледения континент

СОФИЯ. „Знамето на Карабунар ще се развее над Антарктида!”, обяви в социалните мрежи кметът на септемврийското село Иван Каменарски часове след среща в Националния център за полярни изследвания (НЦПИ) към Софийския университет.

„На срещата Връчих знамето на Карабунар на доц. д-р Любомир Кендеров, който е участник в 31-та българска национална експедиция към Антарктида и е от стар карабунарски род. Той е участвал и в 27-ма и 28-ма български експедиции, както и в 4-та турска полярна експедиция. В момента е Заместник декан в Биологически факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”, а по професия е хидробиолог. Заминава за Антарктика за участие в научен проект, посветен на морските дънни организми. Това се случи в присъствието на ръководителя на експедицията - професор Христо Пимпирев, доайен на българските изследвания в Антарктика вече 35 години, директор на НЦПИ и председател на Български антарктически институт. Там се запознах и с коменданта на Българската полярна база, намираща се на остров Ливингстън г-н Драгомир Матеев, който е и ръководител на научната и логистична дейност в Антарктика. От името на жителите на Карабунар и от свое име, връчих плакет на Любомир Кендеров за представянето на Карабунар на Антарктида и пожелах попътен вятър и успех на цялата експедицията”, разказва кметът Каменарски. И споделя и другата новина:

„В разговор с професор Пимпирев се разбрахме, Карабунар да стане официален доставчик на червено вино за следващата експедиция, като той ме упълномощи да предприема действия за осъществяване на инициативата.”

(Зн)

        

 

       

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички