Пазарджик

Безплатно - взимат ти ”чудото” и слагат климатик

  12.01.2023 08:12             
Безплатно - взимат ти ”чудото” и слагат климатик

И при нас ще се предлага възможност за смяна на старите печки на дърва и въглища с екологично отопление

Община Пазарджик ще предостави на одобрените безплатно ново екологично отоплително устройство - климатик (термопомпа, "въздух-въздух"), термопомпа ("въздух-вода", "вода-вода") или устройство, изгарящо пелети (котел или камина).

Няма да са ваша грижа доставката, монтажът и въвеждането в експлоатация на новите уреди. Ще получите също така инструктаж на място при доставката, както и писмени инструкции за експлоатация и поддръжка на новото отоплително устройство.

Демонтажът и изнасянето на стария отоплителен уред

на дърва и въглища от жилището и предаването му за рециклиране ще се извършва от упълномощени за целта лица. А за вас ще има 2-годишна гаранция и гаранционно обслужване на новото отоплително устройство, разбира се, при условие, че спазвате изискванията за правилна експлоатация и поддръжка. Както и годишен технически преглед еднократно след първия отоплителен сезон.

Да се възползват могат

физически лица, собственици или собственици на имот с жилищно предназначение в едноетажни или многоетажни жилищни сграда, в който се използват за отопление печки, котли или камини на дърва и/или въглища. Освен това, имотът трябва да е разположен в регулационните граници на населените места в община Пазарджик.

Право да участват имат и юридически лица, които извършват стопанска дейност в самостоятелен обект или отдават под наем за извършване на стопанска дейност самостоятелен обект в жилищна сграда. В тези обекти за отопление трябва да се използват уреди на дърва и/или въглища.

Не могат да участват граждани, които се помещават в общински или държавни жилища

Попълнено и подписано заявление за участие в проекта може да подадете всеки работен ден, от 8:30 до 17:30 часа, в Центъра за информация и обслужване на гражданите в Община Пазарджик, както и всеки работен ден, от 8:30 до 17:30 часа, в кметствата на населените места. Може да кандидатствате и чрез електронна поща на адрес kav_pazardzhik@abv.bg.

Търсете повече информация на www.pazardzhik.bg или на телефони 034  402  213, 034 402 230  и 034 446 209. Информация съдържа и разпространяваната от Община Пазарджик брошурата „За по-чист въздух! За Пазарджик“.

Заявлението може да бъде получено на мястото на подаване или изтеглено от сайта на община Пазарджик www.pazardzhik.bg. То трябва да е попълнено, подписано и сканирано във PDF или JPEG.

Възможността за смяна на старите печки, котли и камини на дърва и въглища с екологично отопление е по Мярката за намаляване на замърсяването на въздуха от битово отопление по Приоритет 5 "Въздух" се реализира по Програма "Околна среда 2021-2027", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Целта е подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пазарджик чрез намаляване на

емисиите на фини прахови частици

- У нас от тази мярка ще могат да се възползват 21 общини, сред които и нашата. Ще бъдат отделени общо 610 милиона лева, от които малко над 49 милиона ще са за Пазарджик и селата в общината – обясни Радослав Пешалов, управител на Областния информационен център (ОИЦ) – Пазарджик.

На информационна среща в края на миналата седмица той представи новия програмен период 2021 – 2027 г., част от който е и коментираната мярка. И към нея, и към останалите възможности за гражданите, фирмите, институциите, общините и организациите имаше интерес.

Мина ГЕОРГИЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички