Понеделник, 27 Мар 2023
 
Други

Нашите ТПК искат пазари и поръчки от Брюксел

  01.01.2023 07:22             
Нашите ТПК искат пазари и поръчки от Брюксел
Борислав Станчев (на преден план) и колегите му бяха в Европейския парламент и очакват разрешаване на проблема

Пазарджишки представител участва в 6-членната делегация на Националния съюз

Българските евродепутати ще работят за намирането на нови пазари, нови контакти и повече работа за родните трудово-производителни кооперации. Много от тях работят предимно на ишлеме за чужбина, но в кризата изнемогват. Това съобщи председателят на Регионалния съюз на ТПК в Пазарджишка област Ангел Янков, който преди часове се върна от Брюксел. Янков бе на двудневно посещение в Европейския парламент като част от 6-членна група заедно с председателя на Националния съюз Борислав Станчев, заместникът му Владислав Лазаров, шефовете на регионалните съюзи във Варна и Благоевград Йовка Гайкова и Георги Башлиев, както и Димитрийка Димитрова – председател на най-силната кооперация в България, столичната „Георги Димитров”.

Българите били там по покана на ръководителя на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов, но освен с него, разговаряли по темата обстойно и с ВМРО-депутатите от „Европейски консерватори и реформисти” Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

- За мен бе чест, че представях Пазарджик заедно с Варна и Благоевград. Г-н Витанов, г-н Джамбазки и г-н Слабаков обещаха да привлекат за каузата и останалите си колеги от България и заедно да внесат в ЕП предложение за подкрепа и съдействие на ТПК - и специално за тези кооперации, в които изцяло или частично работят хора с увреждания. Още повече,

сега Европа осъзнава ценността на занаятчийството и ръчно произведените изделия

и ще осигурява средства за стимулирането им. От нас се иска да подготвим работен текст, върху който ще залегне предложението на евродепутатите ни. В страната има немалко кооперации, в които членовете с инвалидност са между 30 и 50 процента, например във Варна и в Бургас, а в Шумен има и ТПК с изцяло трудоустроени член-кооператори - коментира пред наш репортер Ангел Янков, който е и дългогодишен председател на ТПК „Младост”-Пазарджик.

- Бил съм на много посещения зад граница, но тук и на мен, и на останалите (нашата група бе част от по-голяма 30-членна делегация, съставена и от представители на други сектори), ни направи впечатление колко сгъстена като работни срещи, разговори и посещения бе програмата. Но едва ли някой е съжалявал, че почти нямаше време за разходки и обиколки - добавя Янков.

В Пазарджик като най-успешна той сочи панагюрската ТПК „Оборище” с председател Цветанка Михова. ТПК „Младост”-Пазарджик, която предлага бръснаро-фризьорски услуги, също се е доказала през годините.

- Кооперациите на практика

оцеляват в едно тежко време и помощта на Европа е наложителна

В нашата област в Стрелча почина дългогодишният председател на ТПК „Труд” Вельо Десков. На негово място бе избрана Иванка Цветкова и тя заедно с новия УС полагат неимоверни усилия за запазването на старите и откриването на нови работни места. Помагаме и ние от Регионалния съюз, и г-н Станчев с Управителния съвет на НС на ТПК. За всички нас приоритетната цел е укрепването на кооперативната система. Въпрос за оцеляване и за останалите – ТПК „Мантарица” в Ракитово и ТПК „Първи май” в Септември, където с предизвикателствата се борят председателите Надка Харизанова и Йордан Цольов. В Панагюрище ТПК „Персийски килими” (там по-рано шиеха чанти за Италия и правеха мрежи за строителството) пък е в ликвидация – тя от години няма наематели на сградите, на някои от които се правеше неотложен ремонт на покриви, дограми, мазилки... Към ликвидация се е запътила и ТПК „Петър Мишев” в Пещера, където преди произвеждаха гумени уплътнители, имаха тапицерен и бобинажен цех...”, казва председателят на Регионалния съюз.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички