Пазарджик

Раздадоха за 20-и път наградите „Сладкопойна чучулига“

  23.12.2022 08:09             
Раздадоха за 20-и път наградите „Сладкопойна чучулига“

ПАЗАРДЖИК. В драматичния театър „Константин Величков“ за 20-а поредна година се връчиха наградите „Сладкопойна чучулига“ на изтъкнати творци и художествени колективи в Пазарджик и Пазарджишко. Отличието се присъжда за високи постижения в областта на народното изкуство и култура, а по традиция музикалната проява и тази година зарадва почитателите си преди Коледните празници.

Участниците се представиха в жанровете „Народни песни“ и „Народни танци“. Наградите са определени от неправителствената организация „Общество за музика и танци в Пазарджишка област“. Те носят на победителите статуетка, дело на художничката Маргарита Иванова, и парична премия. Името на „Сладкопойна чучулига“ дава Григор Куманов от Пазарджик.

Отличие заслужи

смесеният хор „Николай Гяуров“ във Велинград

с диригент от тази година Елин Костадинов.

Награда получи и

фолклорната танцова група „Мераклии“ от Септември,

ръководена от Цветанка Дончева (съпруга на на отишлия си без време от този свят ръководител на групата Светослав Дончев, който преди дни стана посмъртно носител на престижното отличие Почетен знак на Община Септември.

„Сладкопойна чучулига“ отиде и при

народната певица Виолета Маринова, солистка в хор „Мистерия на българските гласове“

Награда е присъдена и на

семейство Цветанка и Иван Варимезови,

прославили българското фолклорно изкуство и традиции в САЩ.

Тържественият концерт започна с „Полегнала е Тодора“

Последваха изпълнения на наградените ансамбли и индивидуални изпълнители. Музикалното събитие завърши с музикално-танцовата постановка „Тодарица от село Черногорово“ на ансамбъл „Пазарджик“. Звученето на коледна песен пък напомни за идването на големия християнски празник.

Повече за наградените, концерта и коментара на организатора на събитието Атанас Чолаков, художествен ръководител на Ансамбъл "Пазарджик", четете в днешния книжен брой на "Знаме".

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички