Спорт

Кристина Денина изпрати най-успешната си година в петобоя

  29.12.2022 08:36             
Кристина Денина изпрати най-успешната си година в петобоя

16-годишната състезателка на „Олимпиец” спечели всичко възможно у нас

ПАЗАРДЖИК. Какво е да направиш „Голям шлем” от държавни титли? Кристина Денина знае отговора, защото изпраща най-силната си година досега. Родената през 2006 г. състезателка на СК „Олимпиец” - най-новият клуб по модерен петобой в областния град, и ученичка на Спортното училище спечели държавните титли във всички възрасти. Тя стана шампионка до 16 години, последва фурор и в горната възраст до 18 години, до 21 години и при жените. Две от титлите бяха спечелени в Пазарджик през лятото, а тогава Криси вдигна два пъти и купа „Христо Чочев” като победител в едноименния международен турнир-мемориал – при 16- и 18-годишните. През тази година дебютира и не европейско, и на световно първенство до 17 и 19 години, записвайки две десети места с женската щафета на двата форума, като на световното успя да се класира и на финал.

„Това ми е най-успешната година и съм доволна”, усмихва се 16-годишната петобойка, която намираме в плувния басейн. „Да, наистина в началото на сезона ми беше тежко бягането. Положих много усилия и го оправих. И вече се чувствах подготвена преди държавното първенство в Пазарджик и старта на международния турнир „Христо Чочев”. Станах първа при кадетките и девойките до 18 години.

Но точно при 18-годишните плуването ми не беше добре

Направих фалстарт и ме наказаха с 10 секунди, затова тръгнах много по-късно от другите на бягането. Но направих така че да ги мина всичките и да стана първа. И много се зарадвах - защото бях вложила толкова много усилия. Да, сигурно звучи много лесно като го казвам, но не беше лесно. Изобщо не беше. Много се изморих, особено на бягането, но пък след това бях доволна от представянето си. На другия ден беше при по-големите девойки. Там имаше и фехтовка и се представих много добре. Справих се и с плуването – този път нямаше фалстарт и си запазих времето в бягането. И пак завърших първа…”

След няколко дена Кристина и националният тим заминават за

европейското първенство в Полша

Там тя зае 24-о място в генералното класиране.

„Успях да премина квалификациите и да се класирам за финал, но самите квалификации не бяха лесни. За да отидеш на финал, трябва да влезеш в първите 18, а за тези места се борят две групи от по 36 момичета – най-добрите в Европа”, обяснява Кристина.

След завръщането от Краков настана време за нов шампионски залп. Този път под хълма царевец на старопрестолния град.

„Дойде ред на държавното първенство за девойки и жени във Велико Търново. Там също станах първа. Това, от което бях доволна в Търново, е че плуването ми там беше по-добро от плуването ми на държавното в Пазарджик.

Успях да сваля 2 секунди

А и беше по-трудно, защото се състезавах с жени. Бягането ми се получи, стрелбите ми влязоха, нямаше как да не се радвам…”

След това за Кристина идва нов сериозен дебют - на световното в Италия през септември. Воденият от треньора Велко Братанов тим е съставен от общо 6 петобойци, като четирима от тях са пазарджиклии – освен Кристина, тук са Васил Топалов, Томас Григоров и Емил Грозданов, а в Линяно Сабиадоро мъжката щафета в състав Емил Грозданов от „Шампион” и Александър Върбанов се класира на 8 място от 17 щафети на финала.

„В Италия имаше квалификация, полуфинал и финал. Аз се класирах само за полуфинала. Завърших 35-та в крайното класиране. Но на женската щафета завършихме десети. Беше много трудно – имаше много добри състезателки, все пак е световно…”

Треньорите Димитър Донов (вляво) и Димитър Кестенов (вдясно) има защо да са доволни от Кристина

„Това, което Кристина постигна, е наистина забележително”, коментира личният й треньор Димитър Донов. „Аз лично

не знам дали друга българска състезателка го е правила – да стане първа във всички възрасти за един сезон.

Честно казано, донякъде бях изненадан от всички тези шампионски титли. Защото в първия кръг (държавните първенства в петобоя са в два кръга, б.р.) бе в тройката, но не успя да стане първа. Във втория кръг обаче безапелационно си заслужи първото място с този силен и стабилен резултат и малко ме изненада. Тя участва и на Световна купа за жени в Албена. Макар че е много малка, много крехка, доби смелост и в някои от дисциплините показа някои лични резултати. Това, заедно с държавните титли, й даде възможност да се класира за участие на европейското и на световното първенство по модерен петобой за нейната възраст. И тези две десети места на женската щафета и на световното, и на европейското, и класирането на финал на световното, е голям успех! Кристина е много борбена и целеустремена състезателка.

Не е имало момент, в който да е разколебана, да не й се тренира.

Помня я, когото дойде. Беше пети за шести клас. Със семейството си бяха пристигнали в Пазарджик от Испания. Първото ми впечатление от нея и нейната сестричка Елена (тя е с 3 години по-малка) беше, че каквото им се каже, всичко се изпълнява точно, на секундата. Без никакво мърморене. И оттогава е все така. Двете са стриктни, стабилни, точни, целенасочени, дисциплинирани. Без отсъствия от тренировка. Елена върви по стъпките на кака си, има вече някои успехи, но тепърва ще показва потенциала си”, казва треньорът Донов, който е и преподавател на Криси в Спортното училище.

Колегата му, председателят на СК „Олимпиец” и треньор Димитър Кестенов също не пести похвалите за шампионката.

„Много сме доволни, че Криси израства в петобоя доста бързо и успешно..Тази година тя направи възможно най-големите постижения в българския петобой, завоювайки всичко. С личния й треньор Димитър Донов работят много усърдно и неслучайно се надяваме за по-големи успехи на международно ниво.

Предстои олимпийска година

Чакат ни много интересни и силни състезания из цяла Европа и не само. Амбицията ни е да гоним по-високо международно класиране. Дай, Боже, един ден да видим Криси на олимпиада. Освен чисто спортно-техническите й умения, тя е много трудолюбиво и добросъвестно момиче. Освен това е отличничка в Спортното училище. Гордеем се, че сме заедно в отбора и тя, заедно с другия ни изявен шампион Любо Германов, са пример за по-малките. Неслучайно и двамата са селекционирани в националния отбор”, отбелязва Кестенов.

Кристина е комплексен състезател - всички дисциплини й вървят. Добре се справя и в плуването, и в бягането, много добре върви във фехтовката – тя е левичарка и показва доста стабилни резултати. Много добре стреля. Още от първия ден,

когато й дали пистолета, показала, че е роден стрелец

„Любимата ми дисциплина е комбайна - бягането със стрелба. Стрелбата ми харесва. Но също и фехтовката. И плуването. Всичко. Макар че плуването не ми е най-силната дисциплина”, казва шампионката.

Тренировките са двуразови - сутрин и следобед, а във вторник и четвъртък тя и съотборниците й тренират и по три пъти, защото имат по-късно фехтовка.

Всъщност

Кристина е сред най-добрите състезатели и на клуба по фехтовка „Пентатлон”

От началото на новия сезон през септември досега тя е изиграла пет финала при кадетките, девойките и жените на държавни първенства и Купа „България” и има пет сребърни медала. Трета е в ранглистата на България при фехтовачите и ще добе право да участва на световното първенство по фехтовка, което ще се проведе през април в Пловдив. Първа в ранглистата е съотборничката й в „Пентатлон” и „Олимпиец” Михаела Стефанова. Но при Криси фехтовката не е водещ, а допълнителен спорт, който трябва да й помогне да се усъвършенства в петобоя.

„Така се случва, че губя от Михаела. С нея сме приятелки, както и с конкурентките ми в петобоя. Приятелки сме, но на терена няма приятели. Тогава яко натискаме и всеки иска да спечели”, казва Кристина. Мечтата й е да отида на олимпиада.

„Мечтая да участвам на олимпийски игри. Искам да имам медал от голямо състезание и да правя рекорди. Няма да е лесно, но така е по-интересно.”

Дочо ЧАНЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички