Крими

В полунощ съдът остави в ареста мъжете, обвинени в пране на пари чрез трюфели

  10.12.2022 12:08             
В полунощ съдът остави в ареста мъжете, обвинени в пране на пари чрез трюфели

ПАЗАРДЖИК. Снощи в полунощ Окръжният съд наложи постоянен арест за двамата мъже, обвинени в пране на пари, извършване на данъчни престъпления и организирана престъпна група.

Защитниците на обвиняемите призоваха магистратите да им наложат по-лека мярка и заради недостатъчно доказателства за извършените престъпления, и заради недоброто здравословно състояние на обвиняемите (единият от тях е инсулиново зависим). Те със сигурност ще обжалват пред Апелативния съд наложената мярка „Задържане под стража”.

Да припомним, че днес в Пловдив дадоха специален брифинг Румен Попов - заместник-апелативен прокурор на Пловдив, Албена Кузманова - окръжен прокурор на Пазарджик, и Живко Пенев - зам.-окръжен прокурор на Пазарджик и наблюдаващ случая. Те заявиха, че разкритата организирана група за данъчни престъпления и пране на пари, за която "Знаме" първи писа още в книжния си брой вчера, а на сайта си днес сутринта ТУК, за 6 месеца е препрала пари чрез извършване на данъчни престъпления за 50 милиона лева на територията на няколко области, включително Пазарджишка. Това казаха преди минути. Прикритието е било търговия с трюфели.

Разкритата организирана престъпна група, състояща се от три лица, част от които вече са задържани, може а се увеличи като участници. Множество лица са обявени за издирване. Само за препраните 50 милиона лева за 6 месеца дължимото ДДС към държавата е 12 млн. лева. Само за юли държавата е била ощетена с около милион лева.

Вече писахме, че ГД "Национална полиция" извърши акцията и задържа 7 души от една пазарджишка фирма - собственик, управител и служители. Впоследствие с удължен 72-часов арест са само собственикът и управителят. Пред "Знаме" шефът на ГДНП - главен комисар Атанас Илков, заяви, че разследването има събрани доказателства за престъпната дейност, но не коментира никакви подробности.

Извършени са над 20 претърсвания и обиски в различни области на страната. По случая са разпитани над 50 души и е събран значителен обем веществени доказателства. Лидерът на групата е 47-годишен мъж от Пазарджик, неосъждан, собственик на заложна къща. Той, заедно с другите участници, са контролирали множество фирми - т. нар. "липсващи търговци", които се използвали за създаването на фиктивен документооборот, се каза още на брифинга.

Ето и официалното изявление на прокуратурата:

Окръжна прокуратура–Пазарджик привлече като обвиняеми В.Д., на 55 г., и И.Л., на 47 г., за това, че в периода от месец януари 2022 г. до 05.12.2022 г. в гр. Пазарджик са участвали в организиран престъпна група, създадена за извършване в страната на престъпления против данъчната и финансова система – престъпление по чл. 321 от Наказателния кодекс. Ръководител на групата е И.Л., участници в нея В.Д. и А.У., на 55 г.

В.Д. и И.Л. са обвинени и за това, че от 01.12.2022 г. до 05.12.2022  г. в гр. Пазарджик, в съучастие като извършители, в условията на продължавано престъпление - на 01.12.2022 г., на 02.12.2022 г. и на 05.12.2022 г.  извършили три броя финансови операции и сделки с имущества на търговско дружество, на обща стойност 1 000 000 лева, за които са знаели, че са придобити чрез престъпление или друго обществено деяние – престъпление по чл. 253 ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че за горепосочения период, престъпното сдружение е функционирало като е използвало контролирани търговски дружества с профил на „липсващ търговец“ и „буфер“, чрез които по документи са симулирани продажби и доставки на трюфели и гъби с цел формиране на данъчен кредит и неправомерно възстановяване на ДДС от държавния бюджет в особено големи размери.

С цел упражняване на пряк контрол върху използваните за данъчната измама дружества организаторът И.Л. е бил назначаван за мениджър в тях. В.Д. е заемал по-ниско йерархично ниво . Той е бил вписан като собственик и управител на част от други буферни дружества.  Предстои привличане към наказателна отговорност и на третия участник в  организираната престъпна група – А.У., който е осъществявал идентична дейност с тази на В.Д.

Под ръководството на Окръжна прокуратура–Пазарджик до момента са извършени над 20 претърсвания и изземвания, над 50 разпита на свидетели, огледи, назначени са експертизи, иззети са множество счетоводни, транспортни и други търговски документи, компютърни конфигурации, печати, електронни подписи и др. По време на претърсванията са намерени и наркотични вещества – марихуана, в дома на един от свидетелите.

Спрямо двамата обвиняеми е взета от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Действията по разследването продължават.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички