Понеделник, 20 Фев 2023
 
ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

Д-р Николай Стоянов: Ковид отключи захарен диабет при немалко пациенти

  23.11.2022 08:03             
Д-р Николай Стоянов: Ковид отключи захарен диабет при немалко пациенти

ПАЗАРДЖИК. Как Ковид-19 се е отразил на заболеваемостта от захарен диабет, както и на вече диагностицираните пациенти в нашата област? Поговорихме за това с д-р Николай Стоянов, ендокринолог и началник на Първо вътрешно отделение в МБАЛ-Пазарджик.

- Как повлия коронавирусът на диабетиците, д-р Стоянов?

- При доста от тях диабетът се дестабилизира и кръвната им захар се повиши. Имаше и болни с кетоацидоза по време на Ковид инфекция. (При кетоацидозата в урината се появява ацетон и пациентът започва да повръща, отпада и т. н. - бел. авт.)

- Вероятно по-възрастните са били по-засегнати?

- Така е, по принцип те са и с повече хронични заболявания. Но и по-тежко понасят всяко влошаване на състоянието.

- А отключва ли диабет Ковид-19?

- Да, доста хора след или по време на прекарана коронавирусна инфекция отключиха захарен диабет. При това, става въпрос за пациенти на всякаква възраст, а не само за по-възрастни мъже и жени.

- Какви са наблюденията Ви върху смъртността?

- Смъртността при хора с диабет и Ковид е по-висока. Те са в по-голям риск. Затова за диабетиците, както и за останалите хронични болни, имунизацията срещу Ковид-19 е силно препоръчителна. Не всички обаче се ваксинират. На двете крайности, някои са твърдо против. Но е факт, че неимунизираните боледуват по-често, а процентът на смъртността при тях е по-висок, както вече казах. За съжаление, и при нас имаше смъртни случаи, в това число на млади хора.

- Достатъчно съвременно ли е лечението на диабет в България?

- И ние тук, подобно на западните си колеги, имаме честта да работим с най-новите медикаменти. Те повлияват много добре на заболяването, но е важно и пациентите да спазват и режим – и хранителен, и двигателен, да са обучени, да знаят как да реагират, как да контролират захарта.

Лидия КАДИЙСКА

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички