Четвъртък, 16 Фев 2023
 
Регионът

Утре Радилово отдава почит на лейди Странгфорд

  17.11.2022 17:44             
Утре Радилово отдава почит на лейди Странгфорд

На 18 ноември Радилово отдава почит на благодетелката лейди Емили Странгфорд, по повод 195 години от нейното рождение.

Възпоминателното събитие започва от 10.00 ч. с поставяне на цветя пред паметната плоча, издигната в нейна чест и посещение на читалищната музейната сбирка за живота й. Продължава с Историческа среща на изследователи-историци, музейни и други специалисти, местни хора и гости - с интерес и признание към делото й. Организатор на честването е местното читалище “Зора-1903“.

Лейди Странгфорд е родена 1826 г. във Великобритания, Лондон, Мерилебон, в семейството на морски адмирал. И това предопределя живота й на пътешественичка и общественик.

На младини обикаля света на кораба на баща си. Описва видяното в книга, на която получава отрицателна рецензия от станалия в последствие неин съпруг, лорд Пърси Странгфорд – британски дипломат в Истанбул, подкрепящ България за църковна независимост във времето на Османската империя .

След смъртта на съпруга си през 1869 г., Емили се захваща с обществена дейност. Редактира и издава сборник с негови текстове по политически и социални проблеми, учи за медицинска сестра, посвещава се на благотворителност, като подпомага болници, домове и кухни за бедни.

Семейно завещаният й интерес към България се засилва след известията за жестокото потушаване на Априлското въстание в Батак, Брацигово, Перущица и другите населени места. Работи за формиране на британското обществено мнение за подпомагане на българите. Създава фондация за набиране на средства. Идва в България есента на 1876 и до пролетта на 1877, с дарените 30 000 британски лири, оборудва 6 болници. В най-пострадалите от потушаването на въстанието селища: Батак, Радилово, Перущица, Панагюрище, Карлово и Петрич. Снабдява с дрехи, храна, медикаменти, покъщнина жителите на 59 населени места в Пловдивско и Пазарджишко.

Преди смъртта си през 1887 г., за втори път посещава страната ни през 1884 г. - за да види напредъка и успехите на българите след Освобождението.

Делото на британската общественичка лейди Емили Странгфорд, е свързано с историята на Радилово. Местните хора и днес почитат радетелката за България във времето Априлското въстание и след Освобождението. Пазят и предават спомена за нея. В читалищната музейна сбирка се поддържа експозиция на вещи, статии и исторически факти от нейния живот.

инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ “Читалища“ – Пазарджик


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички