Пазарджик

Едва 600 грама тежи най-малкото бебе в Неонатологията

  17.11.2022 17:09             
Едва 600 грама тежи най-малкото бебе в Неонатологията

ПАЗАРДЖИК. „На 17 ноември се отбелязва Световния ден на недоносените деца и техните семейства. Ден, в който честваме най-малките герои. Тези най-мънички и борбени деца, които въпреки трудностите, пред които са изправени израстват едни прекрасни деца. Ние знаем колко дълга е една минута, когато отброяваме тупкането на малкото сърчице и колко тежка е една сълза, когато целият свят се побира в едно малко личице и две шепички любов в подкрепа на новия живот. И вярваме, че по един особен начин всички деца са наши и е лична отговорността на всеки един от нас да се погрижим за тях.“ С тези думи старшата акушерка на Неонатологично отделение Мая Палашева откри празничното тържество, посветено на Световния ден на недоносените бебета.
600- грамовият Камен е най-малкото недоносено бебе, което в момента се лекува в Интензивния сектор на Неонатологично отделение на МБАЛ-Пазарджик. Малкото момченце е родено на 24 октомври и вече тежи 780 гр., но още дълго ще остане в кувьоз. Началникът на отделението д-р Здравка Пиронова разказа и за другите малки герои, които са спасени и вече радват своите родители. Седем двойки близнаци са преминали през Интензивния сектор на отделението през тази година. Две момиченца с тегло 900 и 950 гр. вече са изписани и са с добро развитие. В момента в отделението се полагат грижи и за близначките Зорница и Клариса, които тежат 1700 и 1400 гр.
17% са недоносените бебета в Неонатологично отделение на МБАЛ-Пазарджик. 105 са недоносените деца преминали през 2022 г. 10 % от тези новородени са с тегло под 1500 гр., а 6 са новородените под 1 кг.
„Ние сме единственото интензивно отделение в областта, в което се отглеждат недоносени деца и в което има интензивен сектор, в който се полагат грижи за високо рискови деца от целия Пазарджишки регион. Ние приемаме 24 часа в денонощието и 365 дни в годината недоносени деца от цялата област“, отбеляза д-р Пиронова. Тя подчерта, че такива бебета имат нужда от специалисти, консултации и рехабилитации, за да станат нормални и добри деца. За жалост има огромно повишаване на недоносените, преждевременно родени деца за сметка на намаляване на общия брой на ражданията, което е доста сериозен проблем. Над 6000 бебета в България се раждат преждевременно и грижите за тях изискват много средства. Грижата за едно недоносено новородено на ден е от 2 до 3 хил. лв.
Д-р Пиронова благодари на целия екип на Неонатология, който се грижи денонощно за децата в отделението. „Празнуваме този празник за трети път. През изминалите две години, не успяхме да го отбележим заради ковид пандемията, но аз съм благодарна на всички , които бяха на работните си места и не се отказаха, дори и тези в пенсионна възраст“, сподели д-р Пиронова. Тя изказа своята благодарност и на екипа на Акушеро-гинекологично отделение, както и на родителите на недоносените деца, които са им се доверили и са вярвали, че ще помогнат на техните бебета.
Изключителна благодарност д-р Здравка Пиронова отправи към изпълнителния директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов и цялото ръководство на лечебното заведение за осигурената апаратура на световно ниво и всичко, което е необходимо за децата.
Специални благодарности бяха отправени за направеното дарение по повод празника на семейство Румен, Петя и Кристиян Димитрови от Пазарджик, които дариха апарат за неинвазивна вентилация на стойност 16 740 хил. лв. Признателни сме за това голямо дарение, заяви д-р Пиронова, която отправи думи на благодарност и към Ротари клуб-Пазарджик за направените дарения и на фирмите Chicco ,Мустела, Аптамил, Hipp, Бебелан, Уотър Уайпс, Тьопфер и Нестле, Фондация „Нашите недоносени деца“ и многото анонимни дарители, които ги подкрепят през цялата година.
Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Темнилов заяви, че се гордее с д-р Пиронова и екипа на Неонатологично отделение и им благодари за грижите, които полагат за новородените с много любов и професионализъм. „Спасихте много деца и дадохте щастие и смисъл да живеят на много родители. Уверявам Ви, че Неонатологично отделение ще остане приоритет в работата ми като изпълнителен директор на болницата“, подчерта д-р Темнилов. Той припомни, че през тази година за нуждите на отделението са закупени 4 нови кувьоза на световно ниво и увери , че ще продължи да се купува нова апаратура. Д-р Темнилов също благодари на всички дарители, които подпомагат отделението.
Кметът на община Пазарджик Тодор Попов, който беше сред гостите на празника подари на екипа на Неонатология телевизор. Той заяви, че иска да засвидетелства своето уважение към работещите в Неонатологично отделение.
„ Искам да поздравя д-р Пиронова за добрия екип, който е изградила и за добрата им работа. Отговорността пред Вас е огромна, надеждите към Вас са големи. Бъдете позитивни и добронамерени. Вярвайте в живота и че може да правите чудеса. Спасявайте тези малки животи и бъдете удовлетворени от това, което правите. Всяко едно добро се връща по един или друг начин. Пожелавам ви да ви се връщат само добри неща“, пожела кметът Тодор Попов.
Специални гости на празника бяха момченцата Игнат и Георги, които са сред малките герои, които са оцелели благодарение на екипа на Неонатологично отделение.
Майката на двегодишния Георги Киров разказа, че днес може да се радва на своето дете, което е спасено на Разпети петък преди 2г. Миглена Иванова заяви, че винаги ще е благодарна на медиците от болницата, които са се борили за момченцето и са им помогнали в тежките дни след неговото раждане.
Игнат, който е роден с тегло 670 гр., ще навърши три годинки на 20 декември. Неговата майка Евгения Катинова изказа своите огромни благодарности на екипите на Неонатология и АГО за това, че са направили всичко възможно тя да бъде майка и да се радва на прекрасното си момченце. Тя им пожела да са здрави, все така отзивчиви, да помагат на борбените дечица. Евгения разказа, че началото на живота на детенцето им е бил много труден, но Игнат е малък герой, който вече расте здрав и палав. На родителите, които преминават по техния път пожела да имат вяра в своите борбени деца и лекарите.
(Зн)

Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички