Четвъртък, 16 Фев 2023
 
Други

Лудитите, машините, изборите и джакпота

  17.11.2022 08:55             
Лудитите, машините, изборите и джакпота

На фокус

Депутатите приеха на първо четене връщането на хартиените бюлетини и пак започнаха спорове кое е по-право – машините или хартията.

Преди 250 години английския тъкач Нед Луд счупва чисто новата машина за чорапи и дава името си на движението на лудитите, т.е. на противниците на машините. От изобретяването на колелото до ден днешен винаги има противници на машините, защото те заместват хората и животните. Било при оран и при жътва, при пране и при смятане, при гласуване… Докато Вазовия дядо Йоцо се радва и диви на трена по Искърското дефиле, болшинството българи гледат с тиха ненавист и откровена злоба различните машинарии и механизми. Една от шопските мъдрости гласи: ,,Щом е механизъм, той не може да не се повреди”. Дори геният Чарли Чаплин застана на откровено шопски позиции в своя култов филм ,,Модерни времена”. Великият комик преди близо век предвиди, че човекът ще се превърне от господар в роб, в придатък към машината.

Забележете къде гледа днешният човек! Не в бъдещето, а в машини. Дигитални, интегрални, аналогови.

Много машини вече нямат нужда от човеци.

Ето например машините за гласуване, които от избори на избори си пробиват път в демократичната българска действителност. Напролет май пак ще има избори. Избирателната активност и пасивност не се знае каква ще бъде, а резултатите от изборите са непредвидими... Ужас! Но и там машините ще свършат работа.

Има опасения, че те могат за секунди да увеличават и намаляват броя на избирателите, и на гласовете. Могат да курдисат  изборни резултати, адекватни на социологическите проучвания и посолските указания. Не знам дали тези опасения са реални, но пък машините могат да поемат отговорността, недоволствата и попръжните на изборните щабове с електронно самообладание. Дори да се докаже, че някои машини грешат, най-много да ги елиминират от участие във някои от следващите избори.

Има партии и партийни вождове, които предлагат да се постъпи с машините за гласуване така, както са постъпили преди два века лудитите в Англия. Да се въведе ръчното гласуване - с вдигане на ръка или собственоръчно попълване  на бюлетини, както попълваме тото фишове. С кръстче? И излизайки от тото пункта, силно се надяваме, че ще бъдем късметлии... Кои ще бъдат късметлиите в следващите избори и дали някой ще удари джакпота ще узнаем не след дълго. Ама нали и тотото се тегли машинно.

Михаил ТОДОРОВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички