Понеделник, 13 Фев 2023
 
Спорт

Момчетата от ВУИ-Ракитово спечелиха Втория турнир по бадминтон за деца в риск “Атанас Лазаров“

  14.11.2022 07:08             
Момчетата от ВУИ-Ракитово спечелиха Втория турнир по бадминтон за деца в риск “Атанас Лазаров“

РАКИТОВО. Момчетата от ВУИ „АтанасУзунов“ са щастливи, че спечелиха Втория турнир по бадминтон за деца в риск „Атанас Лазаров“ – Пазарджик. И тази година организатор бе Младежки спортен клуб „Пазарджик спортува“ с председател Ренета Камберова. Състезанието се проведе в обновената спортна зала „Иван Симеонов“ в областния град.

За втора поредна година момчетата от ВУИ – Ракитово имат възможност да покажат уменията си по този красив, но не особено популярен спорт. Групата, в която са включени 11 ученика, е водена от Михаил Попчев – учител по физкултура и треньор и Свилен Топчиев – учител. Състезанието е индивидуално в две възрастови групи: група момчета до 15 г., група момичета до 15 г., група юноши от 16 до 19 г. и група девойки от 16 до 19 г. Участниците от ВУИ – Ракитово са:

         Група момчета до 15 години: Стефан Калчев, Борислав Славков, Румен Тодорков, Бони Златев, Иван Атанасов и Радко Георгиев.

         Група юноши от 16 до 19 години: Велизар Цанков, Мавро Ненов, Мартин Средков, Нено Николов и Десислав Николов.

Участват още момчета, момичета, юноши и девойки от: ЦНСТ – Пазарджик, ЦНСТ – Пещера, ЦНСТ и КСУДС – Брацигово, ЦНСТ – Звъничево и ЦНСТ – Лесичово. Състезанието е индивидуално. Двубоите се провеждат по система с отпадане – загубилият отпада, победителят продължава в следващия кръг. Играе се до 11 точки.

За цялостното провеждане на турнира в залата отговаря треньорът по бадминтон от Пазарджик Анастасия Костадинова, която е и главен съдия на турнира. Съдии по традиция са нейните състезатели от клуба по бадминтон БК "Георги Бенковски"-Пазарджик. Организацията е перфектна. Първи и втори корт са за девойки и момичета, трети и четвърти корт са за юноши и момчета. Публиката е на трибуната и на терена има само състезатели. Участниците могат да играят с ракета от организаторите или със собствена ракета.

Тъй като групите за момчета и юноши са с по 16 състезатели, третата среща е полуфинал. Победителите от третата среща играят на финал за 1 и 2 място, а загубилите – на финал за 3 и 4 място. Така на малкия финал за 3 и 4 място при момчетата се класира Румен Тодорков от Ракитово, който губи и става 4-ти. За финала при момчетата се класира Бони Златев от Ракитово, който печели и става шампион. На малкия финал за 3 и 4 място при юношите се класира Мавро Ненов от Ракитово, който губи и става 4-ти. На финала при юношите се класира Мартин Средков, който печели и също вече е шампион. Така за момент на четирите корта: малък и голям финал за момчета и малък и голям финал юноши, играят четирима състезатели от ВУИ – Ракитово, което е доказателство за отличното представяне на децата от училището в турнира. Децата от ВУИ, със своите ярко зелени екипи, обрират искрените овации на публиката в залата.

След състезанието всички над 50 участника в турнира получават подаръци, поднесени от Ренета Камберова – председател на Младежки спортен клуб „Пазарджик спортува“. Тя връчва и медалите на победителите.

Вторият турнир по бадминтон „Атанас Лазаров“ – Пазарджик ще остане в паметта на децата от ВУИ – Ракитово не само с емоциите от победите. Те получават възможност да се насладят и на среща с животните от зоопарка на Острова в Пазарджик. Маймуните веднага привличат вниманието, но възхищението е за величествения тигър. Някои от децата вече са виждали лами и бягат надалеч, за да не бъдат оплюти. Много време се задържат пред причудливите сурикати. Вълкът дори позволява да се докосне козината му. Лъвицата, орлите, понитата, пауните – може ли да се запомни всичко от този чуден свят на дивата природа? Какво ли не е поднесъл животът на момчетата от ВУИ, но когато ги видиш в зоопарка веднага разбираш, че въпреки огромния жизнен опит те са си обикновени деца.

Стефан КАЛЧЕВ – VIII клас

Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички