Пазарджик

Правилно ли подреждате хладилниците си?

  05.11.2022 08:22             
Правилно ли подреждате хладилниците си?

Едва ли има дом без хладилник, но дали подреждаме хладилниците си по най-правилния начин – така че съхраняваните в тях продукти да остават свежи и вкусни максимално дълго, да запазват хранителните си качества, а ние да пестим пари, защото не изхвърляме нищо преждевременно.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да поправите евентуални грешки. Особено ако моделът на хладилника ви няма специално обособени места и липсват инструкции за съхранение.

Яйца

За тях е най-добре температурата да е постоянна. Много модели хладилници имат гнезда за яйца на вратите си. Невинаги обаче това е най-подходящото място, тъй като отваряме вратите често и температурата там може да стане по-висока от необходимата. Ето защо може би е по-удачно да държите яйцата на рафт, който е по-навътре в хладилника.

Прясно мляко

Като цяло трайността му не е дълга. Поради тази причина не е особено разумно да го оставяте на вратата на хладилника. Използвайте за целта най-вътрешната част, близо до задната стена, където температурата е най-ниска. По този начин млякото ще е най-далече от навлизащия топъл въздух при отваряне.

Сирена и млечни продукти

Млечните продукти, различни от прясно мляко, могат да стоят на по-долен рафт, където температурата е сравнително постоянна, но не толкова ниска. Проверявайте редовно сроковете на годност. Добра идея е да ги подреждате така, че тези с най-кратък или наближаващ срок да са най-отпред.

Масло и меки сирена

Те нямат нужда от прекалено охлаждане, затова могат да заемат отделенията на вратата или на по-долните рафтове.

Месо и птици

Нека да са на по-долен рафт, но не и на най-долния, за да не замърсят други продукти, ако от тях прокапе вода или кръв.

Колбаси

Месните деликатеси често се предлагат нарязани. Те могат да са и пресни, което налага съхранението им да е в малко по-студените части на хладилника. Слагайте ги на по-високи рафтове.

Зеленчуци

Пресните зеленчуци изискват по-ниска влажност. Именно такава е зоната, оборудвана с чекмедже или шкаф. Там те са по-изолирани от останалата влага в хладилника. Не ги дръжте обаче в найлонови пликове.

Плодове

Плодовете също се нуждаят от ниска влажност, за да не се скапят бързо. Отделно чекмедже в хладилника, различно от това за зеленчуците, е много добра опция за тяхното съхранение.

Плодови сокове

Повечето натурални сокове са пастьоризирани. Те могат да се оставят на вратата на хладилника или на най-долния рафт, защото нямат нужда ниски температури. Това обаче не се отнася за непастьоризираните прясно изцедени сокове, които имат кратка трайност и могат да се развалят лесно.

Сосове и дресинги

Кетчупи, майонези, горчици, сосове, дресинги, пресни течни подправки (не сухи) в повечето случаи съдържат консерванти. Те могат да подреждат на вратата на хладилника, защото имат по-дълга трайност, дори при не толкова ниски температури.

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички