Четвъртък, 02 Фев 2023
 
Пазарджик

Приемат документите на сдруженията за саниране на сгради до 15 март

  03.11.2022 13:26             
Приемат документите на сдруженията за саниране на сгради до 15 март

ПАЗАРДЖИК. Над 300 души дойдоха на срещата на председатели и членове на сдружения за етажната собственост. Те научиха от кмета Тодор Попов, че до 15 март в Общината ще се приемат документите на сдруженията за енергийно обновяване на сградите по първия етап на програмата, който включва 100% безвъзмездна помощ по Плана за възстановяване и устойчивост. Ако сдруженията не бъдат одобрени на първия етап, ще имат право да се пробват отново във втория, но при 80% подпомагане и 20% собствено финансиране. За тази процедура пък крайният срок е до 31 декември 2023 г.

Всички подадени до първия срок предложения ще бъдат разгледани и ще имат предимство при оценката пред подадените по време на втория срок. Всяко проектно предложение, което е подадено след втория срок за кандидатстване, ще бъде отхвърлено и няма да бъде разглеждано по настоящата процедура.

Новата програма за саниране ще се финансира с 1.4 млрд. лв. без ДДС по Плана за възстановяване и устойчивост. Тя е насочена към енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради на територията на цялата страна и ще се изпълнява в следващите 4 години. Одобрените проекти на сдружения по Националната програма за енергийна ефективност, за които не достигна финансиране и чакаха с готови проекти, ще трябва да прекратят сключените договори за безвъзмездна помощ с Българска банка за развитие, ако искат да кандидатстват по настоящата процедура.

Кои ще са допустими за финансиране?

Всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999 г. Освен това броят на самостоятелните обекти в сградата трябва да са най-малко четири и да принадлежат на повече от един собственик. Сградата, която ще се санира, следва да е жилищна и да е предназначена за постоянно обитаване, в която най-малко 60% от разгънатата застроена площ се заема от жилища. Всяко сдружение ще трябва да изготви за своя сметка технически паспорт на сградата, както и енергийно обследване. Разходите за подготовката на тези документи обаче ще бъдат покрити и възстановени след сключване на договор за саниране с МРРБ. Но пък тези, които не успеят да се класират, съответно няма да могат и да възстановят своите разходи за обследване и издаване на технически паспорт.

Къде да подадем документи?

Пълният пакет документи за кандидатстване ще се предоставя от Инфоцентъра в сградата на Община Пазарджик. Санираните сгради трябва да постигат клас на енергопотребление „В“ или по-висок. Задължително изискване е да се постигне минимум 30% спестяване на първична енергия. Приоритет ще имат предложения, които включват и използването на възобновяеми енергийни източници, както и допълващи архитектурния облик на града. Планираната продължителност на всеки проект, включително дейностите, предвидени в него, не трябва да надвишава 30 месеца и ще трябва да приключи не по-късно от 30 юни 2026 г. Собствениците ще са задължени да регистрират сдружение с най-малко 67% съгласие за участие в програмата, както и 100% съгласие за изпълнение на строително-ремонтните работи.

Какво се прави по програмата?

Допустимите по програмата дейности са подмяна на дограми, монтаж на топлоизолация по стени, покриви, подове, монтиране на възобновяеми енергийни източници. Допустими за финансиране ще са също съпътстващите строително-монтажни дейности в хода на изпълнение на мерките за енергийна ефективност и възстановяване на общите части, както и за възстановяване в първоначалния вид на собствеността на хората, която е нарушена при монтирането на дограма или други за отстраняване на локални дефекти и повреди, ремонт на пожарна техника, мълниезащитата на сградите, осигуряване на достъпна архитектурна среда и др.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички