Четвъртък, 02 Фев 2023
 
Пазарджик

Петокласничка носи раница, голяма почти колкото нея

  03.11.2022 08:20             
Петокласничка носи раница, голяма почти колкото нея

Детето я смени с количка, но и така не му е особено лесно

ПАЗАРДЖИК. Петокласничка, чието име ще запазим в тайна, учи в престижна гимназия в областния град. След последния час в училището, с раницата на гърба, която е голяма почти колкото нея, малкото момиче очаква тролея да се прибере вкъщи. Освен раницата, то носи и чантичка за закуската, а когато вали – и чадър.

На първата ни случайна среща на тролейбусната спирка детето сподели, че тежката раница затруднява ходенето й - и особено при качването в тролея. Понякога се препъва с опасност да падне. В раницата са подредени

десетина учебника и помагала, някои от тях са по два броя

Малката госпожица си спомни, че в предишното начално училище, което завършва с пълно отличие, ги оставяла в специално шкафче и си тръгвала спокойно.

- За моите 29 килограма това, което нося всеки ден, е прекалено тежко. Гърбът ме боли, понякога и ръцете ми изтръпват. Родителите ми работят и не могат да ме вземат от училището – казва детето.

При втората ни среща, вместо с раница на гърба, подпряна на пейката на тролейбусната спирка, ученичката ни посрещна с малка елегантна количка, пълна с учебници и пособия. Усмихвайки се, тя сподели, че с новата придобивка се чувства по-спокойна,

без да се страхува, че ще й се „счупи“ гърбът

- Пак малко се затруднявам при качването в тролея, но наистина сега ми е по-лесно. Пътуващите в тролея често ми помагат и на тях искам да благодаря от сърце – доволна е малката ни събеседничка.

На въпроса защо е нужно да се носят толкова много учебници и помагала, тя отговори:

- Такива са изисквания на учителите ни. Те искат от нас много знания, за да успеем. Чувала съм, че някои ученици влизат в клас само с една тетрадка. Това при нас не може да се случи.

След този разговор, заедно с малката ученичка отново поема към дома си. Предстои й

подготовка на домашните и уроците

за следващия ден.

По всичко личи, че носенето на раници, пълни с учебници и помагала, затруднява и малко по-големите ученици. Особено тези с по-крехки физически данни. Този проблем не бива да се подценява, защото той застрашава здравето на децата ни. Остава открит въпросът може ли да се помогне на учениците така, че тежките раници да не са проблем за тях и за родителите им.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички