Други

Яна Кушлова, лауреат на Дриновската стипендия: Физиката е нещо мистериозно

  27.10.2022 07:32             
Яна Кушлова, лауреат на Дриновската стипендия: Физиката е нещо мистериозно

Студентката в Лондон вярва, че носи борбения и находчив ум на панагюрци - това лято тя стажува на 3 места

Яна Маринова Кушлова е носител на поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2022/ 2023 година. Тя й бе връчена на официална церемония на 20 октомври (четвъртък) в къщата-музей „Проф. Марин Дринов“ като част от събитията, посветени на 184-та годишнина от рождението на именития панагюрец.

Яна е студентка, редовно обучение, в Лондонски университет Роял Холуей - Великобритания, специалност „Физика“. Ето какво разказа за себе си пред „Знаме“.

- Родена съм и съм израснала в Панагюрище. Щастлива съм от този факт, защото детството ми премина по най-мечтания от всяко дете начин - в игри до късно през лятото,

пикници в гората и пързаляне с шейни през зимата

Когато станах на 14 години, заминах да уча в руската езикова гимназия в Пловдив с първи език – английски. Това беше мястото, където се изградих като личност и поставих началото на своя личен житейски и професионален път. Преходът от Панагюрище към Пловдив ме увери, че промените с цел развитие в живота са прекрасни и дори бих казала - нужни. Така пътят ми към следване в чужбина се очерта много ясно и аз стремглаво се запътих натам.

Физиката за мен винаги е била нещо мистериозно, сложно, безкрайно любопитно и много различно - именно с това ме привлече. Когато започнах да се интересувам повече и да чета странично, бях запленена от нещото, наречено наука!

Толкова логично и в същото време - толкова трудно за разгадаване

и често неинтуитивно. Физиката и науката като цяло е като един голям пъзел и ние хората се опитваме да го наредим, без да притежаваме всички части и без да знаем как ще изглежда финалната картинка. Когато трябваше да взема решение какво да следвам, както всеки млад човек имах своите съмнения и страхове, но знаех, че физиката би била предизвикателство за мен, затова я избрах. Никога не ме е притеснявал фактът, че това, което уча може да звучи “мъжко“, защото аз лично не вярвам в това разделение. И науката, и изкуството са за всички нас, защото преди всичко - ние сме хора.

И търсенето на университет започна... Нямах намерение да уча в Роял Холоуей, където съм в момента, исках да ме приемат в друг университет, но след като дойдох тук, осъзнах, че това е моето място. Късметът изигра своята роля на този етап.

Да бъдеш студент в чужбина, не е лесно! В началото е много трудно и културният шок е голям, но си заслужава на 100 процента. За един млад човек не е лесно да бъде далеч от близките си и от всичко, с което е свикнал и въпреки това, заминаването се усеща като нещо позитивно и удовлетворяващо. Липсват ми най- много близостта и топлите отношения между хората Но

след всяка борба ставаме по-силни, по-можещи и по-знаещи

Следването във Великобритания е било моя мечта и тя се осъществи благодарение на моите родители и на труда, който положих. Напълно оправдана е всяка инвестиция, която цели развитие.

Вече съм трета година в университета и мога да заявя, че образованието във Великобритания дори надмина моите очаквания. Системата, организацията и отношението са на изключително високо ниво и тази среда ми помогна да се изградя като професионалист в много отношения. Възможностите тук са безкрайни за тези, които ги търсят. Факултетът по физика към Роял Холоуей е в топ 3 във Великобритания, а професорите ми са известни физици, които също работят за водещи световни организации в науката. Част от предимствата на образованието тук са това, че комуникираш с хора от целия свят, развиваш езиковите си способности, използваш страхотната база на университета, имаш индивидуални срещи с личен ментор, който следи прогреса ти и

имаш възможността да стажуваш в световноизвестни компании.

Това лято аз стажувах на 3 места, което си е истински рекорд, защото осигуряването на стаж на място с толкова голяма конкуренция е трудно. Това беше много важна стъпка, която ми помогна да разбера много неща за себе си, какво искам от една работа и какво мога да дам. Първият ми стаж беше в основно училище и гимназия. Интересно е да се направи сравнението с българските училища, въпреки че опитът ми се базира на едно от най-елитните училища в областта, където стажувах. Всъщност в същината си образователните системи не са чак толкова различни, а за учениците, бих казала, че са същите. Това, което се различава, обаче е нивото на организация и стандартите, които се прилагат. Няма часове със суха теория, учениците са включени в процеса на преподаване чрез задачи и въпроси почти през цялото време, има много практически уроци, а

самият материал цели да научи учениците да мислят

Но дали те ще се възползват от това, е изцяло индивидуално. Аз лично бях впечатлена от часовете по изкуство и драма и възможностите за деца с по-артистични насоки. Смятам, че българската образователна система е добра като цяло и това, което и липсва, е повече уважение и толерантност и от двете страни, както и практически упражнения, които в много от училищата са сведени до нула.

Вторият ми стаж беше в една от лабораториите във Факултета по физика в моя университет. Там ми бе възложен напълно индивидуален проект за изработването и тестването на нов метод в тясно специализирана част от изследователската физика. Проектът ми беше експериментален и имах достъп до техниката, с която професорите ми работят. Проектът беше успешен и научих много.

Последният си стаж завърших в една от най-големите компании в сектора на енергетиката във Великобритания

Тази възможност ми показа какво означава да работиш на гребена на вълната в една толкова динамично развиваща се сфера, заедно с професионалисти с години опит. Като сфера на професионално развитие, след дипломирането си смятам да се занимавам с иновации и технологии, които целят да се борят с проблемите на глобалното затопляне, които са както екологични, така и икономически и социални.

Тези стажове са пример за това колко е важна упоритостта, амбицията и вярата в себе си! Надявам се сред младите читатели да има такива, за които това ще бъде полезно.

Следването в чужбина невинаги е свързано с огромна финансова инвестиция. Със сигурност е трудно, понякога дори адски трудно, но това също изиграва роля в изграждането на характера. Ще дам ли максимума от себе си и ще се справя ли и с почасова работа? Това е просто тест за организационните умения и способността за справяне със стрес – едни от най-важните умения в днешно време.

Въпреки, че се занимавам с наука, определям себе си като много артистичен човек - обичам изкуството по същия начин и го включвам в ежедневието си. Не е нужно човек да се ограничава само в една област. Обичам писането. Занимавам се с рисуване, пеене, обичам танцуването и актьорското майсторство. А в университета съм член на клуба по тенис.

Моят съвет към младите хора е да не позволяват на финансовите бариери да убиват мечтите им,

защото търсещият и интелигентен човек намира – така, както например аз спечелих стипендията “Проф. Марин Дринов”. За мен спечелването на тази награда е важно не само финансово, но и мотивиращо. Винаги съм била горда, че съм от Пагюрище и вярвам , че нося борбения и находчив ум на нашите предци. За мен е чест да съм носител на стипендията на името на Марин Дринов.

България е щастие и обич, мястото, където се чувствам най-цяла. Много често в България се срещат хора, които упрекват емиграцията, но историята показва, че най-будните личности, като един от тях е Марин Дринов, са учили в чужбина и са опознавали света, преди да се завърнат в родината. Това, което ме радва е, че все по-често чувам, че връстниците ми искат да се завърнат в България с опита си от чужбина и да изиграят своята роля в бъдещето на България. Оптимистично гледам на бъдещето и вярвам, че младите хора ще допринесат за много позитивни неща в страната ни в близкото бъдеще.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички