Пазарджик

Кметът Попов на тържествената сесия: Няма друг такъв екип в България – гордея се с вас! По-доброто предстои

  12.10.2022 14:03             
Кметът Попов на тържествената сесия: Няма друг такъв екип в България – гордея се с вас! По-доброто предстои

ПАЗАРДЖИК. В Деня на българската община местната власт си пожела здраве и нови придобивки за местната общност на извънредна тържествена сесия, която премина със символично присъствие на групата на „БСП за България”.

Като „знаков ден”, определи празника председателят на местния парламент Хари Харалампиев при откриването на сесията, която започна с изслушването на националния химн на РБългария.

„Днес честваме нашия празник. Радостен съм, че с решение на МС от 2001 г. този ден е официално обявен за празник и ние повече от 21 години го честваме. Българската община още от самото й създаване след Освобождението е здравият камък, върху който се крепи държавата ни. За съжаление, виждаме последното развитие на ситуацията, която доведе до изключително неприятен разлом в нашето общество… Но показателно е, че местното самоуправление е най-стабилното и е управлението  най-високо обществено доверие”, започна словото си кметът Тодор Попов. И каза

кои са причините за това

„Първо, хората, които се занимават с местно самоуправление, решават най-належащите, преки и важни за хората проблеми. Защото ние предоставяме на нашите скъпи съграждани 75 процента от публичните услуги. В зависимост от качеството на тези услуги хората дават своето доверие. Затова в България никога досега не е имало министър, или Министерски съвет, или Народно събрание, което да е имало по-голямо обществено доверие от местната власт.

Независимо, че на централната власт това никога не й е харесвало

Втората причина е, че самоуправлението е смисълът на всяко едно управление. Хората от една местна общност, чрез демократичните механизми каквито са изборите, да излъчват своите представители. Затова всички ние тук сме еманицията на доверието на хората. Аз вече 23 години съм в местното самоуправление и съм виждал какви ли не неща, но най-важното, което съм успял да разбера е, че когато се обединяваме около важни за общността ни въпроси, постигаме резултат. И то резултат такъв, какъвто хората очакват от нас. Никой не го интересуват проблемите ни и какви противоборства имаме… Искат да бъде подредено, уютно, чисто, светло, топло, да има перспектива за развитие за развитие на всеки един гражданин, да има прогнозируемост и коректност. И благодарение на всичко това да живеем по-добре.

Горд съм, че през тези години, заедно с моите колеги от администрацията,

заедно с по-голяма част от колегите в ОбС, с колегите-кметове (с някои от които повече от 20 години сме заедно), направихме така, че нашият град и общината ни да се развиват успешно. И това е факт. Но не трябва да се забравя, че зад този успех стои огромният труд на всеки един човек”, каза кметът. И вметна, че винаги може и по-добре.

„Аз считам, че оттук нататък, ние като един добре балансиран колектив, може да се възползваме от всички възможности, които ще ни дадат следващите години за развитието на кохезионната политика, с Плана за развитие, с – ако щете – с местните приходи… Защото

бюджетът на Община Пазарджик вече стана 130-140 милиона лева

– а сме почнали с бюджет 27-28 милиона лева. Това е благодарение на правилната политика, която сме провеждали, но и на правилната политика в държавата. Искам да ви благодаря, че сме заедно през тези години, защото няма друг такъв екип в България! Благодаря и на колегите с по-различно мнение. Въпросът е то да е конструктивно и да е според очакванията на хората. Ние сме тук, за да имаме широк поглед напред и нагоре. Ако гледаме надолу и назад, нищо добро не ни чака. Затова съм убеден, че по-доброто предстои. Показали сме, че можем да се справяме с всякакви ситуации. Годините, в които сме управлявали, не са били лесни – последните 4 години са доказателство за това с пандемията, рецесията, стагнацията и инфлацията. Но не сме спрели да работим.

Ако трябва да изброявам какво сме направили за последните 4 години, трябва още половин час да стоя на трибуната

Показали сме, че сме отговорни, работливи и умни. Всеки един ден,който сме прекарали тук, е имал смисъл – защото сме правили добри и полезни неща. Но по-важен винаги е утрешният ден. Важно е с каква визия излизаме оттук нататък. В следващите дни предстоят още нови неща, с кито да се гордеем.

Защото ще бъдем пак единствени – не само в България

Следващата година ще си направим общинския парк, ще открием Градините на света, които ще бъдат уникални за Източна Европа. Ще бъдем единствената в Европа община, която няма да има проблем с енергоносители. Ще бъдем общината с най-високия паметник – на нашите покровители-равноапостоли св. св. Константин и Елена, какъвто никъде няма да има. На територията на общината догодина ще открием най-големия соларен парк в Европа. Никъде в Европа няма толкова голям. Всичко това ще бъде повод за гордост. Всеки месец почти откриваме нови работни места - в тази ситуация. Затова ние се движим по правилния път. Той отдавна е предначертан. Въпросът е, че

аз искам да се движим с възможно най-високата скорост, позволена от закона

За да може все по-бързо Пазарджик да се превърне в един от най-проспериращите и развиващи се градове. С добра перспектива и висок стандарт на живот, като се гордеем с успехите на съгражданите ни в изкуството и спорта. бъдещето, което виждам, е нашата община да е чиста, подредена, екологично независима, с висок стандарт на жителите и със самочувствието им на шампиони и успешни хора. Това е нашата цел и съм убеден, че заедно ще я постигнем. Ние сме един добър пример в България как трябва да работи местното самоуправление”, каза още Попов. И пожела: „Да сте ми здрави, весели, амбициозни, отговорни и мотивирани за още успехи! Защото колкото по-успешни хора има в един град, толкова по-успешен е самият град. По-доброто предстои!”

Председателите на групите на „Новото време” и ГЕРБ Тодор Тодоров и Гинче Караминова

също поздравиха служителите на местната власт и пожелаха здраве, мъдрост и предоставяне на достъпни и качествени услуги.

Редно е в днешния ден да не пестим усилия, а да покажем какво прави българската община с всички тези хиляди общински служители, които се грижат за предоставянето на повече от 2/3 от публичните услуги”, каза Тодор Тодоров.

„Общината доказа своето място и важност в живота на гражданите. Тя е най-прекият път на жителите до овластените от тях личности и изпълнителни органи… Предизвикателствата на времето наложиха на всички нас да преосмислим в и преподредим приоритетите си Във времена на всеобхватна криза – енергийна, финансова,пандемична, бежанска, политическа, военна, а и с нестабилни и кратки правителства, българската община се обособи като най-сигурната спокойна и предвидима административна единица, която продължава да стои най-близко до хората”, подчерта Гинче Караминова.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички