Пазарджик

Кметът Тодор Попов и Камата направиха първа копка на Градината на света

  23.09.2022 16:27             
Кметът Тодор Попов и Камата направиха първа копка на Градината на света

Легендарният футболист ще има специален кът

ПАЗАРДЖИК. Днес кметът на община Пазарджик Тодор Попов и футболната легенда Христо Стоичков, съвместно с гости и посланици на различни държави, направиха първа копка на мащабния иновативен международен проект „Градина на света“ на Острова.

Камата ще има специален кът, в нея. Там ще бъдат засадени различни растителни видове, избрани от самия него. Днес той предложи розите – символ на България. Освен това, с цветята ще е изписана цифрата 8 – номерът му на терена.

Гости на церемонията в Парк-Остров „Свобода“ бяха представители на дипломатическата мисия в България от Италия, Унгария, Катар, Албания, Сърбия, Ирак, евродепутатът Андрей Ковачев, представители на Асоциация „Докосни дъгата“, футболната легенда Христо Стоичков, „златното момиче“ Мадлен Радуканова, олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов връчи на Христо Стоичков и посолствата, включили се в проекта – Златен клас от жито, символизиращо плодородието, земята и цикличността на живота. Той отбеляза, че чрез множество посланици, консули и други дипломати в България ще бъдат осигурени растителни видове, традиционни за различните страни по света.

По думите му градината има за цел да отправи и ясно политическо послание, надскачайки различията между отделните страни и подавайки ръка в търсене на допирни точки между всяка една култура, общност и език. И не на последно място – в тези трудни времена красотата на градината ще осигури кът за хармония, смирение и наслада на всеки нейн гост; ще вдъхновява, образова и предлага несравнимо пътешествие без граници!

„С тази прекрасна инициатива заедно ще отправим послание за мир, разбирателство и хармония в света“, каза още Тодор Попов.

Официалното откриване на „Градина на света“ ще бъде през есента на 2023 г., като за целта в момента започва засаждане на предоставените дървета, храсти и декоративна растителност.

Идеята за „Градина на света“ възниква от известната мисъл на древен философ, че „Ако има рай на Земята, то той е по поречието на река Марица“. Това уникално водно богатство на Пазарджик от векове представлява една трансмисия между народите на Балканите и Мала Азия. През античността населението е почитало реката като божество, което е видно от нумизматичните находки - на античните монети от Пловдив реката е изобразена като мъж с брада, подпрял се на скалите със знака на плодородието и с корона на главата, с класове и скиптър.

(Зн)


 



 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички