Избори

Станислав Балабанов от ИТН: Гражданите трябва да сменят системата!

  21.09.2022 09:40             
Станислав Балабанов от ИТН: Гражданите трябва да сменят системата!

Доверието в нас расте, но едва сега социолозите отново ни броят за живи

ПАЗАРДЖИК. Адвокат Тинко Василев, областен координатор на „Има такъв народ“, представи пред медиите водача на листата в 13 МИР-Пазарджик Станислав Балабанов.

„При срещите си с хората в областта, виждам, че ни подкрепят граждани, които в предните кампании липсваха. Защото бяха запленени от харизматичността на политици, които излязоха на преден план. Сега обаче идват и казват: „Ние сме с вас, защото вие сте единствено истинските. Продължете да бъдете такива”, сподели адвокат Василев

„Намираме се в поредна предизборна кампания –

политическата система явно не работи

Имах възможността, присъствайки в три парламента, заедно с моите колеги да видя как функционира тази политическа система”, каза Станислав Балабанов. „Тя не работи поради много причини. Не работи, защото тя всъщност не ражда служители на обществото. Ражда лицемери, готови на всичко, само и само да са на власт. Опитахме всичко. Участвахме в коалиция с идеята да има общ фронт срещу старото статукво. Но тези, които отидоха в Министерски съвет и се видяха на върха на властта, поискаха целия финансов ресурс на държавата, искаха едноличен контрол. Но нали сме коалиция - ние би трябвало да сме равноправен партньор, а не патерица.

В рамките на 7 месеца „Продължаваме промяната“ докараха държавата до тотален хаос

Причините са много. Всички ние сега плащаме 3 пъти по-високи сметки за газ. Инфлацията в България е 2 пъти по-висока от тази в ЕС, макар че ние сме част от него. Националният ни интерес бе заложен на карта и удобно, за съжаление, медиите пропускат изявлението на министъра на външните работи на Северна Македония Османи, който казва, че Северна Македония ни е победила с 3:1 в преговорите за ЕС, защото нито ще се съобразяват с историята ни, нито ни зачитат кой знае колко като народ. За това е виновен Кирил Петков. И за темата „Македония” ние повтаряхме всеки ден, включително и на тях, какво ще се случи. Затова си тръгнахме на 8 юни. Можехме, като Корнелия Нинова, да си стоим, докато продаваме всеки ден оръжие през Полша за Украйна.

Ние сме първата политическа партия, която доброволно напусна властта

Всички политически партии си мислят, че хората бързо забравят. И говорят как са вдигнали пенсиите, как са направили безплатни детски градини. Но безплатните детски градини са заради „Има такъв народ“ – по предложение на Любомир Каримански. Благодарение на нас пенсиите се индексираха още в предходния парламент. А тях трябвада питаме какви пенсии са вдигнали и защо антиинфлационните им мерки не проработиха? Още когато говорихме за тази отстъпка от 25 ст/л, г-н Каримански им каза, че това няма да работи в тази бързоразвиваща се инфлация. И тогава Асен Василев каза: „Важното е да подхождаме маркетингово“,  каза Балабанов. Според него, единственото лекарство е тотална смяна на политическата система и

референдум за президентска република

„Интересно ми е защо социолозите упорито мълчат по въпроса за референдума. Защото ги е страх. Гарантирам ви, че огромна част от българското общество иска смяна на системата. Има проучвания и те са категорични – над 70 % от анкетираните искат промяна в тази насока. Но това не е удобно за Корнелия Нинова и платените социолози, удобно го премълчават, хвърляйки в публичното пространство обвинения, че сме били мафия. Но какви доказателства имат? Г-н Трифонов ще ги осъди. Ами Капитан Андреево? Оказа се, че там е трябвало да махнем хората на ГЕРБ и да сложим хората на ПП! Не им хареса, че Слави реши да ги напусне, започнаха да сипят обиди. Но ако наблюдавате кампанията, сигурно виждате, че партиите са изпаднали в ступор. Ние пък с идеята за смяна на политическата система, отваряме една широка врата за дебати и за изход от ситуацията”.

Има ли разочарование от ИТН?

„По-скоро имаше неразбиране в част от хората”, отговаря Балабанов. „И по време на срещите ни хора, които гледат национални телевизии и огромен кръг от сайтове, финансирани от фондации, ни питат, верно ли Слави е мафиот. Което напомня на гьобелсовите времена, в които една лъжа, повторена 100 пъти, става истина. Социологическите агенции не ни брояха за живи а от последната седмица всички ни отреждат едно стабилно място в парламента и отново ни превръщат в незаобиколим фактор. В крайна сметка хората ще решат на чия страна да застанат. Да подкрепят нас или да отидат при онези,които обещават да си свършат работата. Но да не дава Господ Кирил Петков и Асен Василев да вършат каквото и да било, защото ще е пагубно за страната.”

Какво следва оттук нататък?

„Според нас нов тип система ще произведе по-голямо качество на управление”, убеден е водачът на ИТН за Пазарджишка област. „В близките месеци търсим варианти как да се справим с кризите, които ни докараха Кирил и Асен. Да, имаме изключително тежък проблем с доставките на газ. Още преди 5 месеца нашият енергиен министър алармира и още тогава даде алтернатива. Сега като потребители можехме да плащаме много по-евтин газ, ако тогава бяхме минали на схемата на Германия, Италия и Гърция. Държави, много по-силни като авторитет в ЕС, и икономически. И сега още чакаме танкерите и купуваме руска газ през посредници на тройно по-висока цена. Огромна част от ЕС купува газ от Русия. Тоест решаването на кризите зависи от следващия редовен или служебен кабинет.

Не трябва да се забравя, че ИТН махна Бойко Борисов. Сложихме Кирил Петков. Същият Борисов, усмихнат, с малко-добра диплома от чужбина. Но идеята е да сменяме не личностите, а устройството. За да можем ние да търсим пряка отговорност за действията на политиците. Конституцията ще е такава, променена през Велико народно събрание, че да им се търси пряка отговорност. Какво по-добро от това да дадем в ръцете на хората оръжие, с което да контролират политиците. Сега е обратното – 10-20 политици контролират хората. Гражданите може да искат парламентарна република – но нека ги питаме на референдум.”

Заради „президентската“ идея в ИТН търпят упреци, че са социалисти

„Тези опорки се оборват много лесно”, усмихва се Балабанов. „Президентът Радев, както знаете, кара втори мандат и по конституция няма право на трети. Той няма как да стане президент, ако хората искат президентска република, както искат да внушат десните - които са на изчезване. Искаме да дадем алтернатива на хората. Бяхме сигурни, че ще говорят колко е диктаторско, авторитарно и комунистическо това. Но да погледнем как е на Запад. САЩ е президентска република. Франция е полупрезидентска република. Байдън и Макрон диктатори ли са? Ако сменим системата, ще имаме ясно разделение на властите, с ясно разделена съдебна система и с мажоритарно избрани депутати. Сега всичко е един абсурден качамак, в който ти избираш, обаче влиза петият пропорционално… Те името му не знаят, обаче той прокарва в парламента някакъв лобистки закон. Пък кой е виновен, не е ясно. Президентът е ограничен с два мандата, а нашите депутати и кметове не са. И това трябва да се промени. По програми и сектори една от идеите ни е дори директорите на училища да имат до два мандата. В парламента има първенци с по 25 години стаж като депутат и не са еталон, за да им стиснеш ръката.

Всичко това трябва да го смачкаме и да го хвърлим в боклука

Това е смисълът от пряката демокрация. Аз като председател на комисията за прякото участие на гражданите обяснявах това на колегите-депутати – дайте да се съберем и да имаме пряка връзка с тези граждани, които искат промяна. Имаме и готов законопроект за промяна на Закона за референдумите. Още от първия ден на 48-я парламент ще го засилим, за да облекчим провеждането на референдум в България Защото сега законът умишлено е такъв, че почти е невъзможно провеждането на референдуми в България. Нашият смисъл е да дадем повече демократични оръжия в ръцете на хората и ще бъдем гарант за това. Ето го нашият изход – смяна на политическата система.

Аз съм на 34 години и не виждам нещо да се е променило

Тодор Живков беше лош. Дойде Жан Виденов. Дойде Иван Костов. Дойде царят, взе си земите и се прибра. После дойде неговият шофьор и 10 години управлява по мутренски. След това дойдоха момчета от Харвард, да ни лъжат интелигентно. Като обикновен гражданин виждам, че тези момчета не са добре посрещнати в градове като Пазарджик. Не може да ходиш с тениска на ПП и с личен фотограф в наводнените села в Карловско. Това е нечистоплътно! И имаше клип в социалните мрежи как една баба изгони Кирил Петков от наводнения си дом. Има начини да помогнеш без да се натрапваш. Слави например дари 10 000 лева. Сега говорят за свинско и зеле… В кой свят живеем! Дайте да се събудим. Нещо трябва да ни извади от летаргията!”

Платена публикация


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички