Избори

Антоанета Цонева: Крайно време е да има ритуал при получаване на български паспорт

  20.09.2022 17:47             
Антоанета Цонева: Крайно време е да има ритуал при получаване на български паспорт

Антоанета Цонева от “Демократична България” се обяви за създаването на специален ритуал при връчването на паспортите на получаващите българско гражданство. Според нея е крайно време сухата административна процедура, която включва публикуване на имената на новите български граждани сайта на Министерството на правосъдието, да премине в официална церемония.

“Абсолютно подкрепям идеята, за да може по този начин човекът да се включва, да се присъединява, да покаже своята принадлежност. Мисля, че е крайно време да бъде направено. В церемонията трябва да има символика, да се използват националните символи, да се придаде нова и по-силна тържественост, защото това е много важен момент в живота на всеки един, който е пожелал да стане български гражданин”, каза в интервю за радио “Фокус” Антоанета Цонева, която беше председател на парламентарната комисия за българите зад граница в 47-ото Народно събрание.

Антоанета Цонева, която е водач на листите на “Демократична България” в Пазарджик и София-област, обяви, че вече има подготвени законодателни промени и инициативи, насочени към българите зад граница. Някои от тях ще засегнат всички български граждани, като например идеята срокът на международните паспорти да се увеличи от 5 на 10 години.

На първо място трябва много сериозно да се контролират и съкратят сроковете за придобиване на българско гражданство. “В нашата програма сме записали, че това трябва да става за 6 месеца. Трябва да бъдат направени необходимите постъпки в тази посока, защото в момента сроковете са доста по-дълги”, коментира тя.

Антоанета Цонева акцентира, че българската държава трябва да направи още много за сънародниците ни зад граница, като например отделянето на избирателен многомандатен район “Чужбина” и облекчаването на достъпа до административни услуги.

“Изключително важни са въвеждането на електронното управление и електронни услуги така, че да уеднаквим услугите за хора в страната и извън нея. Защото в момента от някои страни е по-лесно да си вземеш самолета и да се върнеш в България и да си извършиш административните дейности, отколкото да получиш час в консулството или в посолството”, добави тя.

“Демократична България” предлага в програмата си да се завърши процесът по създаването на район “Чужбина”, залегнал в Изборния кодекс. След излизането на резултатите от преброяването на населението ще трябва да се изработи методология за определянето на мандатите за чужбина. Ще е необходимо да има по-голяма яснота колко избиратели се намират извън граница, за да се определи броят на мандатите.

“Правим още една крачка напред - предвиждаме и когато се отвори Конституцията, да се въведе промяна за постигнато избирателно право. Т.е. сънародници, които имат и друго, освен българско гражданство, да могат да се кандидатират за народни представители и публични позиции. Така че ние търсим всички възможни инструменти и способи да дадем власт в ръцете на нашите сънародници така, че те да се чувстват неизменна част от българската нация”, каза тя.

Една от задължителните инициативи ще бъде в промяна на действащия от над 20 години Закон за българите в чужбина, който не е изпълнил една от основните си цели - да създаде Национален съвет на българските общности.

“Нашите сънародници извън граница трябва да могат да участват много по-активно във формирането на политиките за тях и в обсъждането им в пряк контакт с националните институции. В този съвет на българските общности трябва да участват представители, легитимно излъчени на тези общности, за да може действително да има непрекъснат диалог между тях и институциите”, каза тя.

“За нас в "Демократична България“ е много важно нашите сънародници да почувстват своята сила и възможности да участват във вземането на решения. Нашето разбиране е, че всеки българин, където и да се намира, е един безкрайно ценен капитал, част от целия национален капитал, който ние трябва да включим в процесите”, добави Цонева.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички