Пазарджик

До 3-4 месеца цeлият Пазарджик ще свети с ново осветление

  20.09.2022 15:27             
До 3-4 месеца цeлият Пазарджик ще свети с ново осветление

Ще се пести много електроенергия

На пресконференция днес кметът Тодор Попов представи сключения между Общината и ДТ – Смарт Лайтинг Пазарджик договор за подмяна на цялото улично осветление. Участниците в дружеството са "Улично осветление" АД - София и "Новател" ЕООД.

- През Норвежката програма и със собствени средства успяхме да подменим почти половината от осветителните тела в Пазарджик. За останалите ще се погрижат нашите новоизбрани партньори - уточни кметът.

Отдавна говорим за този проект. Първоначалното ни желание беше да го реализираме с европейски средства от Плана за възстановяване и развитие, каквито обаче България все още не е получила. Затова решихме да действаме по познатия и изпитан начин - еско договр, т. е. финансиране от външна компания с ангажимент от наша страна за покриване на направените разходи с месечни вноски за определен период, като всъщност ще се плащат от икономисания разход на електроенергия.

Договорът е на стойност 1 218 514 лева

Сключен е за проектиране; доставка и инсталиране на Система за контрол и наблюдение на уличното осветление; подмяна на съществуващите осветители със съвременни светодиодни осветители; мониторинг на потреблението на електрическа енергия; осъществяване на авторски надзор. Срокът е 13 месеца, но очакванията са той да бъде съкратен значително - до 3-4 месеца.

- Основен финансиращ орган е немската компания "Дойче телеком". Лихвата, която ще плащаме, е 1.5%. Толкова е ниска, че все едно сме откраднали тези пари - пошегува се Тодор Попов. За партньорите на Общината той допълни:

- Познавам тяхната работа. "Улично осветление" са с дългогодишен опит, едни от най-добрите у нас. "Новател" също е добра компания - много иновативна, използва нови технологии. Налице е съчетаване на опит с модерност. Считам, че притажават потенциала да направят това, за което са спечелили обществената поръчка.

- Ние, от "Новател", като част от групата компании "Дойче телеком", сме изключително горди, че осъществяваме този проект в община Пазарджик - не скри изпълнителният директор Герасим Славов. Той и Павел Найденов, мениджър-продажби също присъстваха на пресконференцията.

- Двата ключови фактора са еско договор, т. е. инвестиция, която ние правим в България, както и

много сериозното реализиране на икономия от електроенергия - над 60 процента,

след като подменим всички осветителни тела в града. Новите ще са произведени в България от водеща фирма в тази област, която работи основно за износ. Качеството е несъмнено - нещо, на което ние много държим. Така че инвестицията за нас е хубава, голяма. Радваме се, че ще работим заедно и с интерес гледаме към развитието на този проект и в селата в общината.

Работата по поръчката за по-малките населени места започва още утре, съобщи Тодор Попов. Тя ще бъде обявена до края на октомври. До края на зимата ще се избере изпълнител, за да може напролет да започне работата по подмяната на лампите. Така до следващия зимен период и в селата разходите за електроенергия да намалеят значително.

Кметът обърна специално внимание и на подмяната на Системата за управление на уличното осветлени в Пазарджик:

- Лампите ще се пускат и гасят, когато е необходимо. Защото досега, заради старите часовници, някои светваха прекалено късо, други гаснеха прекалено рано. И обратно. А софтуерът, който ще бъде въведен, не само ще автоматизирана включването и изключването, но ще следи в реално време и за засечки и проблеми. Освен това, гаранцията за новите осветителни тела е 5 години, което също е добре за нас.

Амбицията ни е до Нова година осветлението по основните пътни артерии, паркове и градини да бъдат сменено. След Нова година ще продължим с останалите лампи. За

да се усети ефектът не само икономически, но и визуално

А ефектът ще се увеличи и след заработването на Соларния парк.

- С осветителната и енергийната тема ще се занимаваме и през следващите месеци - каза в заключение кметът Тодор Попов. - Важното е, че имаме ясен план какво да се случва и го изпълняваме професионално и отговорно. Затова догодина може да сме пръвата или една от първите общини в България, които на 100 процента са приключили с въпроса за енергоспестяващото улично осветление. А със Соларния парк ще сме първите в Европа - общината с нулев разход през следващите 20 години за електрическа енергия.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички