Избори

Преосноваването на българската държава започва с отварянето на училища

  16.09.2022 12:31             
Преосноваването на българската държава започва с отварянето на училища

През 19-ти век преосноваването на българската държава започва с отварянето на училища.

Равният достъп до образование е важен фактор в образователната система. В страната ни в последните 22 години, по данни в Националния статистически институт, са закрити 1123 училища, като 367 (33%) - в последните 12 години. Средно на година през последните 22 години се закриват по 51 училищa, a през последните 12 години - по 31 училища. При детските градини са закрити 1432, като 474 (33%) - в последните 12 години. Средно на година през последните 22 години се закриват по 65 детски градини, a през последните 12 години - по 40. Това принуждава много семейства да се преместят в по-голям град, за да могат да осигурят  равен достъп и по-добри възможности за образование на децата си. Така няколко големи града се превръщат в гостоприемници на по-голяма част от населението в страната. Образователната система в тези градове се натоварва и често не може да предложи места за всички ученици, а в други населени места образователни учреждения затварят врати.

Разкриването на нови училища и детски градини и запазването на вече съществуващите във всяко населено място е от огромна важност за справянето с демографската криза и развитието на регионите. То би трябвало да бъде в основата на държавната образователна политика.

Овладяването на българското образование от чужди фондации е проблем, унищожаващ националното ни самосъзнание. След като чужди фондации нахлуха в него през МОН, сега много училища отбелязват на интернет платформите си, че работят директно с американската фондация „Америка за България“ и пряко финансираната от тях „Заедно в час“. Която и да е чужда държава няма място в българското образование чрез своите фондации, защото това води до обезличаване на националната ни идентичност и подмяна на самосъзнанието на поколения българчета.

Съдържанието на учебниците и тяхното разнообразие също не е в полза на българското образование. То трябва да бъде внимателно преценено от работни групи с участието на експерти, директори, учители, родители, преподаватели по конкретния предмет. Броят на учебниците по предмет трябва да се намали и да се прекрати изнудването на родителите с купуване на скъпи учебници от определени издателства. Повече практични занимания в час ще превърнат българското училище в институция, която освен образование и възпитание, дава възможност и за натрупване на социални умения. Осигуряване на добро партньорство между средно и висше образование, и българските предприемачи ще доведе до разрешаването и на кадровата криза във всички сфери на образованието.

Това са част от проблемите, а техните  решения ще бъдат предприети от „Възраждане“  в краткосрочен план, за да функционира правилно една от най-важните сфери в държавата – образователната.

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!

Възраждане за България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички