Избори

​​Цени ли България своите съкровища?

  11.09.2022 11:21             
​​Цени ли България своите съкровища?

Антоанета Цонева и Александра Стеркова с непреодолима настойчивост за повишаване на бюджетите в културата

Експозицията на Панагюрското златно съкровище в историческия музей в Панагюрище това лято е добър повод да се запитаме: ще бъде ли културата отново изтикана в кьошето в следващото управление? Едно посещение през изминалата седмица дава надежда, че грижата за културата не е забравена. 

“Панагюрското съкровище е истинско блестящо доказателство, че културата ни може да бъде национална емблема и индустрия, създаваща работа, самочувствие и напредък за обществото и привличаща света към България.” - с тези думи завърши посещението си в музея в Панагюрище Антоанета Цонева - водач на листата на “Демократична България” в 13 МИР Пазарджик. 

Поводът за посещението е, разбира се, завръщането на съкровището в Панагюрище, но интересът на Антоанета Цонева към въпросите на културата не е случаен и не е от вчера. Като член на Постоянната парламентарна Комисия по културата и медиите работата ѝ е в немалка степен посветена на културното ни наследство. С активната си дейност в последните няколко парламента “Демократична България” допринесе и за това да бъде увеличен бюджетът за култура - 12 млн. в бюджет 2022 - 2023 бяха насочени именно към повишаване на стандарта за финансиране на културните институти, в това число галерии, театри, библиотеки и читалища и, разбира се - музеи. 

„Очите ти не стигат да проследиш безкрайните извивки на хилядите детайли”, споделя Антоанета Цонева в социалните мрежи след срещата си с традиционните пафти с филигранна изработка в музея в Панагюрище. “Какви жени са ги носили и с каква страст – предавани от поколение на поколение семейни съкровища – знак за гордост и достойнство.“ 

За “Демократична България” културата не е просто повод за гордост, а нещо много по-важно - тя е сериозна част от спойката, която ни свързва заедно като общество и ни позволява да дадем нов прочит на традициите си и в следващата епоха. Културата е и неизменна част от качеството ни на живот. Затова обединението залага повишаване на стандарта за финансово обезпечение на културните институти и ще отстоява с непреодолима настойчивост бюджетите да продължат да се увеличават.

„Да имаме качествена и достъпна културна среда ще ни даде повече възможности да развиваме човешкия си потенциал и ще ни помогне да бъдем по-свързани като общество, по-уверени в стойността на националната си култура и по-успешни”, допълва Александра Стеркова, втора в листата на обединението в Пазарджик. 

Адвокат Стеркова също работи в областта на културата от години - като активен член на гражданско движение „Реформи в културата“ през 2019 г. тя успява да предотврати промяна в законодателството, улесняваща префасонирането на сгради - паметници на културата. Експерт е към Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет, а през 2020 г. след дълга битка, заедно с общинските съветници на „Демократична България“ става причина за започването на процедура за опазване на сградите – недвижими културни ценности на територията на София. 

“Докато бях в Панагюрище си мислех за всичко ценно, свързано с нашата земя, което носи красотата ѝ в себе си, където и да се намира по света. И това е еднакво вярно както за панагюрското злато, така и за всички талантливи, работливи българи, прегърнали възможностите на широкия свят, без никога да забравят откъде са тръгнали”, споделя Антоанета Цонева след посещението си. Връзката между нетленните и човешките съкровища на България е естествена за Антоанета, която е Председател и на парламентарната Комисия по политиките за българите извън страната. 

“Една от мисиите ми във всеки от парламентите през миналата и настоящата година беше тази - България да се грижи за своите съкровища - и нетленните, и човешките, където и да се намират те по света”, - казва Антоанета Цонева. 

“Надявам се да мога да продължа тази мисия и в следващия парламент.” 

Видео

Платена публикация

 


 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички