Пазарджик

Театърът е пълен заради осмите Национални празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик 2022

  10.09.2022 08:08             
Театърът е пълен заради осмите Национални празници на професионалното фолклорно изкуство Пазарджик 2022

Както вече писахме, сцената на драматичния театър „Константин Величков“ за пореден път посреща песните, ритмите и красотата на професионалните фолклорни ансамбли на България. Своето изкуство от 3 до 10 септември показват 14 формации. Талантите на ансамбъл „Пазарджик“, Стара Загора, Търговище, Ямбол, Сливен, Добрич, Смолян и на още 7 града. Празниците ще завършат в днешния 10 септември с изпълнението на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

- Щастливи сме, че всички ансамбли, с изключение на „Дунав“ – Видин, приеха поканата отново да покажат фолклорното си изкуство – вълнува се маестро Атанас Чолаков, главен художествен ръководител на ансамбъл „Пазарджик“. -

Всяка вечер залата на театъра е препълнена

с любителите на народните, песни, танци и свирни.

Артистите от формациите показват високо ниво на професионализъм и огромна любов към фолклора. Те носят полъха и аромата на своя край, издирвайки и съхранявайки фолклорното богатство. Това им прави чест, доволен е маестро Чолаков.

Той припомни, че през 1993 г. е първото издание на Прегледа на професионалното фолклорно изкуство и оттогава традицията продължава. Освен това, изрази благодарност на Община Пазарджик, на Министерството на културата, на Съюза на музикалните и танцови дейци и на институциите, помогнали с организацията и финансирането, та празникът да го има до днес.

Тази година изданието няма конкурсен характер. След края му в днешния ден представители от ансамблите ще направят свои оценки, ще си кажат проблемите и пътищата за решаването им. До следващия път, когато на нова среща артистите отново достойно ще представят фолклорното си творчество.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички