Пазарджик

Борбата ни вече има първите шампиони и медалисти

  04.09.2022 08:33             
Борбата ни вече има първите шампиони и медалисти

Забавленията и киното в залата са част от рецептата за успеха, казва Георги Средков

ПАЗАРДЖИК. Като в доброто старо време пазарджишката борба вече печели и медали от държавни първенства. След 20-годишна пауза през 2019 г. най-старият най-български спорт бе възроден, а сега състезателите на борцов клуб "Борба Пазарджик" спечелиха и отличия. За три години от клуб, създаден от нулата, върху позабравени традиции, сега имаме един държавен шампион и двама бронзови медалисти – Борислав Кръстев в категория до 47 кг при децата стъпи най-високо на почетната стълбичка на републиканското в Горна Оряховица, а Христо Яначков (до 42 кг) и Димитър Николов (до 73 кг) – на третите места. 

„Борба Пазарджик” е създаден от Аспарух Томов, Георги Средков, Никола Миндалов и Константин Смиленов. Всички те са медалисти от национални и международни шампионати и съдии към Българската федерация по борба. Намираме председателя на клуба Георги Средков на тренировка в зала „Хебър”. Началото на заниманието е почти като в казармата. Той приема строя с думите:

- Здравейте, борци!

- Здравейте, треньор Средков! – Отговаря опнатата редица от малки и по-големи момчета.

- Кои сте вие?!

- „Борба Пазарджик”!!

- Как се борите?!!

- Като диви зверове!!! – Еква залата.

„В борбата е хубаво да си надъхан, да си активен. Трябва да има и майтапче, но се радвам, че момчетата ни са такива зверчета” – малко по-късно коментира с усмивка младият мъж пред „Знаме”. Той е 10-кратен шампион на България за мъже и 2-кратен за юноши. Има дипломи за висше образовани е по специалностите „Туризъм”, „Учител”, „Треньор” и „Управление спорт за високи постижения”, международен съдия и преподавател в Световната федерация по борба, където отговаря за обучението на треньорите – преподавал е в много държави.

Треньорите в клуба са трима, целите са три

„Трима треньори сме, а с директора на Спортното училище Георги Георгиев, Община Пазарджик и родителите – защото родителите са помощник-треньорът на всеки треньор, ставаме една общност. Целите ни в отбора са три. Първата е безопасността – да няма контузии. Тъй като аз самият имам много контузии като състезател, мислил съм много по темата. Има начин да няма контузии. Въпрос на методика. Засега успешно я прилагам вече над 3 години. Нямаме дори изкълчвания и други леки контузии.

Втората ни цел е да изграждаме личности.

Борците ни трябва да са уважителни, възпитани, да поздравяват

- като гледат в очите. Те знаят, че по-възрастният с два съвета може да им спести часове труд. Учим йерархията и тук няма да чуете никаква обида. Въобще, учим неща, които са от изключително значение в живота. Тренировките трябва като училището да подготвят един млад човек за живота. Състезателите ни трябва да знаят, че с всяко едно тяхно действие представляват „Борба Пазарджик”.

Третата ни цел в отбора е да имаме постижения в борбата. Третата, не главната. Аз вярвам, че знам прекия път до тези успехи.

Прекият път е през гората – стръмен е,

но спестява време. Това е спортът – за кратко време да постигнеш високо спортно майсторство. Защото имаме ограничен брой активни години в живота.

На републиканското в Горна Оряховица в категорията на Борислав Кръстев имаше около 45 деца. Залата бе препълнена. Той направи 5 срещи в пътя към титлата. През целия ден не ядох, бях само на течности и обяснявах на децата, че не трябва да се поддават на напрежението – че то е част от играта. През цялото време гледаме и да предразполагаме децата. Затова и на двата турнира в Пазарджик бях поканил Влади Въргала за коментатор.

Затова и имаме трика а ла „Железния човек”

И сме много горди с тях”, смее се председателят и треньор. Забавлението е неотменна част по време на тренировките, които включват и различни спортни развлекателни игри. В залата треньорите организирали и кино вечери.

Тренировките на СК "Борба Пазарджик" се провеждат понеделник, вторник и четвъртък в зала „Хебър” от 19:00 часа.

Клубът е отворен за всички желаещи момчета и момичета, както и за спонсори на състезания.

За записване и информация - 0895 84 60 50.

(Зн)

Със съкращения. Цялата статия - в "Знаме"

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички