Други

Морски пленер вдъхнови художници

  04.09.2022 14:38             
Морски пленер вдъхнови художници

БАЛЧИК. Първият за годината пленер събра от 1 до 7 август в морския град седмина художници на Дружеството на пазарджишките художници. Морският пейзаж и старинният Балчик вдъхновиха Александра Кисовска, Елеонора Хаджиниколова, Елена Манчорова, Катя Бажлекова, Маргарита Иванова, Петър Бажлеков и Спас Киричев да творят изкуство.

Регламентът за участие в пленера, финансиран от Община Пазарджик, включва рисуването на 3 картини с различна тематика във формат 50 на 40 сантиметра, по една за спонсора, за галерия „Машев“ и за автора.

- Изживяхме чудесни дни край морето с желанието да създадем най-добрите работи – сподели Маргарита Иванова, председателка на Дружеството. - Пленерът не бе подчинен на определена тема и

имахме възможност да рисуваме всичко, което ни вълнува

Събирахме впечатления от старинната част на града, от морето и плажа, от исторически места, които да пресъздадем в творбите си.

Направените скици и снимки от видяното на място са важни за бъдещите ни картини. Защото невинаги всеки художник има шанса да отиде на определено място, за да рисува. Практика е той да съчетава впечатленията си от два или повече обекта и да създава в една картина обща композиция.

Надявам се направените любопитни скици на Александра Кисовска и Елеонора Хаджиниколова от плажуващите на пясъка край морето да са част от творбите им. Вероятно ще видим пейзажи от стария Балчик, от морската шир, може и

фигурални композиции като емоционални преживявания

Следващият пленер, от 1 до 7 октомври, ще се състои в китното село Боженци при същия регламент за участниците. Сътвореното от двата пленера любителите на изобразителното изкуство ще видят на изложба в галерия „Георги Машев“ през ноември, уточни председателката Маргарита Иванова.

Тя коментира защо пленерите са важни за художниците:

- И двата пленера са в прекрасните бази на художниците в Балчик и Боженци, все места за опознаване с колегите там. Участниците в тези творчески форуми се откъсват от ежедневните си проблеми у дома. Те попадат в друга среда – по-спокойна и по-подходяща за събиране на нови впечатления и съсредоточаване за направа на по-добри неща. Там всички заедно работим в творческа атмосфера.

Другото важно е връзката между колегите. Вечерните сбирки се превръщат в места за разговори и коментари, свързани с историята на изкуството у нас и по света, за впечатления от видени съвременни изложби и други интереси теми, категорична е Маргарита Иванова.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички