Понеделник, 31 Oct 2022
 
Регионът

На Празника на набора пак се виха кръшни български хора

  30.07.2022 07:23             
На Празника на набора пак се виха кръшни български хора

Новобранците получиха знаме и зайчета – символ на приятелство

РАВНОГОР. Празникът на младежта и приятелството вчера събра в селото 7 момичета и 9 момчета, родени през 2004 г. Събитието отново пресъздаде отколешната традиция мъжки майки да изпращат синовете си в казармата. Сега обаче казарма няма, затова в селото наричат празника Ден на младежта, който е единствен по рода си в България.

Младежите, заедно с учителите, родителите и близките, посетихат дома на Елена и Славчо Стамболиеви. Домакинята отново ги посрещна с топла баница. Откакто го има новият ритуал, Елена винаги извезва знамената на наборниците.

С пряпореца в ръка, младежите посетиха исторически и природни забележителности край селото –

Християнския кръст, издигнат на входа на Равногор,

положиха и цветя пред паметника на загиналите за свободата и независимостта на България герои.

Празничният ритуал започна в 19 часа с водосвет за здраве, отслужен от местния свещеник Атанас Николов, чийто син – Николай, е сред наборниците. Отец Атанас ще освети знамето с пожелания то да се пази чисто и неопетнено. Освен с китка здравец, вързана с червен конец, момичетата закичиха донаборниците и със зайчета – символ на приятелството. Иначе е известно, че в казармата старите войници наричаха „зайци“ младежите, облекли за първи път войнишката униформа.

Водещите на церемонията – Симона Томова и Ангел Дечев, облечени в равногорски носии,  благодариха на родителите, че с тяхната подкрепа продължават традицията в Равногор –

да учат, да бъдат силни и добри

От името на родителите приветствие поднесе Елена Ванкова, която пожела здраве и успех в живота на порасналите момичета и момчета. 

Пожелания за здраве и попътен вятър поднесох и кметовете на Брацигово и Равногор Надежда Казакова и Нейчо Коланев, както и секретарят на читалището Мария Спасова. Младежкият празник уважи и кметът на Пещера Йордан Младенов, който е родом от Равногор.

След хубавите думи към небето полетяха три бели гълъба – символи на любовта, мира, чистотата и новото начало.

След официалната част започна общото веселие. Под звуците на пловдивския народен оркестър „Феникс“ с художествен ръководител Валери Грибачев, се изви дълго българско хоро. Поведаоха го 18-годишните момичета и момчета. Всички те са завършили престижни училища в София, Пловдив, Пазарджик и в други градове. Някои от тях вече са студенти.

А какво следва в днешния съботен ден - четете в книжния брой на "Знаме".

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички