Регионът

И Симеоновец се сдоби с герб - слънце грее на него

  26.07.2022 10:49             
И Симеоновец се сдоби с герб - слънце грее на него

СЕПТЕМВРИ. Общинският съвет заседана на редовна сесия в Народно Читалище „Отец Паисий 1910“ на 22 юли, когато официално бяха приети герба и знамето на село Симеоновец, община Септември, област Пазарджик. Това е осми герб в тази община и единадесети в област Пазарджик, по които работи екип от Българското хералдическо и вексилоложко общество. За Симеоновец хералд е Николай Вътков, а художник Ненко Атанасов. Така в най-хералдичната община в България без свои символи останаха само селата Горно и Долно Вършило и Славовица, а  селата Бошуля, Семчиново и градовете Ветрен и Септември имат емблеми, които могат да бъдат хералдизирани при желание на техните жители и управници. След попълнено заявление гербът и знамето на Симеоновец ще бъдат регистрирани безплатно в Гербовия регистър на сайта на БХВО: http://heraldika-bg.org/gr_register.htm , а кметството ще получи сертификат за вписването.

Блазонът (хералдическото описание) на герба на Симеоновец е: На зелено, Слънце в своето величие в злато между три звезди с четири големи и толкова малки лъча долните издължени една горе и две долу в сребро, в основата на трихълмие от последното безсмъртниче в естествен цвят.

Девиз: Сплотени във вярата

Символиката на герба е следната:

Слънцето е символ на живот, щастие и величие, а съществува и като легенда за старо име на селището

Звездите с форма на кръст -  покровителството на Пресвета Богородица (също и патрон на манастира) и сплотеността и вярата на жителите

Трихълмието и растението безмъртниче (жълт смил) – Родопите, връх Милеви скали и преданието за дядо Смилен (Миле). Безсмъртничето също символизира устойчивост и постоянство.

Ето и значението на цветовете в герба:

Златното: богатство на духа и местоположението в Тракия;

Среброто: нравствена чистота;

Зеленото: надежда, обновяване, хармония с природата и в обществото.

Формата на щита повтаря първия герб на Пазарджик и означава административната принадлежност.

Знамето на Симеоновец е с правоъгълна форма с размери 3:5. Полето е разделено от вертикална линия на две равни части зелено и бяло. В зелената половина е разположено златно Слънце в своето величие. В бялата половина – три зелени звезди с четири големи и четири малки лъча, долните издължени, една горе и две долу образуващи равностранен триъгълник.

Гербът и знамето бяха изработени в рамките на 6 месеца с активното съдействие на кметицата на Симеоновец Богданка Атанасова и на общинския съветник Йордан Кръстев.

Да са честити новите символи на жителите на септемврийското село!

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички