Пазарджик

Близнаците-топ отличници вече са студенти, започнали са и платен стаж в софтуерна фирма

  26.07.2022 07:02             
Близнаците-топ отличници вече са студенти, започнали са и платен стаж в софтуерна фирма

Миналата седмица "Знаме" първи писа, че при нас са двама от тримата пълни IT-отличници в страната, а МОН награди близнаците Пламен и Стоян от ПМГ „Константин Величков”. Тридесет и четирима отличници получиха грамоти от Министерството на образованието и науката след обучение по Националнаната програма „Обучение за ИТ кариера“. Общо 185 зрелостници завършиха тригодишния курс по приложно програмиране и придобиха квалификация по професията. Трима от учениците са с пълни шестици – от обучението си по националната програма и от държавния изпит за придобиване на професионална квалификация по приложно програмиране. Това са близнаците Пламен и Стоян Дарджикови от Профилирана математическа гимназия „Константин Величков“ в Пазарджик и Петър Иванов от Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив.

Кои са Стоян и Пламен Дарджикови? Близнаците се запалили по програмирането покрай компютърните игри.

- Още от малки играехме много и впоследствие ни стана интересно как са направени тези игри. Едни от първите ни проекти бяха разработване на видео игри. Друг аспект от разработването на приложения, който ни грабна, е това, че много трудоемки и отнемащи време задачи могат да бъдат автоматизирани и улеснени с една проста програма.

По-сериозно двете момчета се занимават с програмиране от осми клас, когато започват да изучават „Информатика“ в ПМГ „Константин Величков“ в Пазарджик. Още по-надълбоко навлезли благодарение на Националната програма „Обучение за ИТ кариера“.

- Тук е мястото да благодарим на нашия преподавател от обучението Емил Ангелов. С него разработихме първото си сериозно приложение и той има голяма заслуга. Признателни сме също така на нашата бивша учителка Лилия Чаушева, която ни насочи към компютрите като цяло и до ден днешен ни помага с проекти и други неща.
Между 6 и 8 часа на ден отделят на компютърните програми Стоян и Пламен.

- Не е малко, но това време е необходимо, за да се поддържа ниво. В ИТ сферата нещата се развиват много бързо и трябва постоянно да се запознаваш с новостите.

Момчетата ще продължат образованието си в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Приети са, разбира се, специалност „Информатика“. Вече са започнали и летен платен стаж в ИТ фирма в София, занимаваща предимно с банков софтуер. Смятат занапред, в свободното си време, да работят и по лични проекти.

Интервюто с техния преподавател четете ТУК.
Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички