Понеделник, 24 Oct 2022
 
Регионът

Кметът на Лесичово: Минахме през сериозно изпитание, думите не стигат за благодарността!

  25.07.2022 15:14             
Кметът на Лесичово: Минахме през сериозно изпитание, думите не стигат за благодарността!

Кметът на община Лесичово инж. Серьожа Лазаров благодари на всички, помогнали за потушаването на огнената стихия между общинския център и Калугерово. Ето какво написа на стената си във Фейсбук:

„Тези дни община Лесичово премина през сериозно изпитание, което за сетен път ни показа, че за да се справяме с бедствени ситуации трябва да сме единни и взаимно да си помагаме. В късните следобедни часове на 21 юли в боровата гора между Лесичово и Калугерово възникна пожар. Вятърът и високите температури само помогнаха за неговото бързо разрастване. Веднага на място се отзоваха два пожарни автомобила и служители на Горско стопанство. На място дойде комисар Ангел Ангелов – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, който остана и заедно със своя колега Борис Стойнов в следващите три денонощия и водеше операцията по спасяване на гората. Да помагат се включиха доброволци от „Ловната дружинка“ на село Калугерово. На помощ се притекоха местни хора и от съседните села. За да направи просеки, багер изпрати г-н Иван Делчев от Пазарджик. До 23,30 часа пристигнаха още три верижни машини, за които сме изключително благодарни на „Асарел Медет“ Панагюрище, „Балкан ремонт инженеринг“ Пазарджик и от Главна дирекция ПБЗН София. Тежките машини не спряха да правят просеки през цялото време. Пресеченият терен не позволи на пожарните автомобили да влязат в гората, затова от изключителна помощ бяха местни доброволци АТВ и Офроуд джипове. Доброволно формирование „МЕЙДЕЙ“ Пловдив към сдружение“ Български щит“ също са сред героите включили се в борбата с огъня. Кметове от съседни общини изпратиха своите доброволни формирования на помощ.След отправения апел благодарим за неоценимата помощ на кмета на община Панагюрище Никола Белишки, община Брацигово – Надежда Казакова, Долна баня – Владимир Джамбазов, Ракитово – Георги Холянов, Ихтиман – Калоян Илиев, Белово – Костадин Варев. Готовността да изпратят свои доброволци – г-жа Йорданка Фандъкова и Хисаря – Пенка Ганева. Спонтанни доброволци от всякъде се претекоха на помощ. В борбата с огнената стихия се включиха два вертолета от авиобаза Крумово – вертолет AS 532AL Cougar, който остана във въздуха над 5 часа, и вертолет Ми-17, които направиха 77 пуска с над 140 тона вода, посредством системата „bambi bucket“.

Неотлъчно в щаба, за да оказва съдействие в спасителната операция бе и зам.кмета Веселина Милкова. На терен да окажат своята подкрепа дойдоха и министъра на земеделието Иван Иванов, областния управител Ангел Гечев, зам.-областния управител Петя Цанкова, Стелиян Хараланов - Член на УС на Националната асоциация на доброволците в България, който комуникираше с пристигащите доброволци, директорът на ОДМВР – комисар Петко Шотлеков, директорите на горските стопанства от засегнатия участък и Регионалната дирекция по горите. Три дни /в т.ч.и през нощта/ Тодор Убинов осигуряваше храна и вода на всички в огнената стихия. Неоценима е помощта на всички и думите не стигат за да изразим своята благодарност!”

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички