Понеделник, 24 Oct 2022
 
Други

Да се играе на открито вече е мода, но в Паталеница бяха първите

  24.07.2022 07:56             
Да се играе на открито вече е мода, но в Паталеница бяха първите

Огън и вода ще видят зрителите в „Бурята“

Вече писахме, че със спектакъла „Бурята“ ще стартира тази година 23-то Шекспирово лято под звездите на Паталеница, организирано от Шекспировата компания „Петровден“ с помощта на Община Пазарджик. Двете представления ще се играят на 28 и 29 юли, от 21:00 часа, на откритата сцена в основното училище „Константин Величков“.А ето какво разкриха пред „Знаме“ някои от главните действащи лица в 23-то Шекспирово лято в Паталеница:

Инна Церовска – мениджър на Шекспировата компания „Петровден“

и директор на Младежкия дом в Пазарджик:

- „Бурята“ това лято ще е различна от представлението, играно преди години. Отново обаче ще е изключително емоционално. Екипът е малък, контактен, сплотен.

23 години ние работим под открито небе. Днес това вече е мода - на всяко открито пространство, на всяка лятна сцена се излиза и се играе. При нас обаче има традиция, случващото в Паталеница се е превърнало в неотменна част от културата в малкото населено място. Така че Шекспир тук, на село под звездите, беше различният проект, който постави началото на това под открито небе да се прави изкуство.
Благодарим на Община Пазарджик и кмета Тодор Попов за подкрепата за всички тези години. Благодарим на училището в Паталеница и на неговия директор Никола Колев. И в момента много от класните стаи са театрални ателиета – имаме шивалня, реквизитна, репетиционна, техническа работилница и т. н.

Анастасия Събева, режисьор:

- Очаквайте едно пищно представление с много въображение, хумор и ирония към човека. Мултижанрово ще е – с ренесансови, класически и съвременни препратки. Спряхме се на „Бурята“, защото текстът на тази пиеса е подходящ за тази специфична сцена, за това пространство, което Паталеница предлага. Има възможност за истински огън, вода и т. н., които да са вплетат в действието.

Актрисата Августина-Калина Петкова:

- Ще кажа само, че използваме възможностите сцената под звездите по интересен начин.Музиката ще е на живо. Почти целият състав може да свири и да пее. Имаме си и хореограф. Екипът е изключително приятен. Повечето досега не сме работили заедно, но се познаваме, понеже сме колеги от театралната Академия. Хедър пък идва за първи път в България от Великобритания, чувства се много добре. Тя участва в музикалната и в танцовата част. Талантлив музикант е, свири на доста инструменти, пее прекрасно.

Актрисата Самуела-Ивана Церовска:

- Подготвяме представление, което е много приказно и с много заряд. Ще е красиво и поетично. Сигурна съм, че публиката ще му се наслади. Всяко лято екипът в Паталеница е различен, почти винаги различен е и режисьорът. Това допринася да е различно и самото преживяване - с различна енергия и цвят. Тази година сме се събрали много готини хора, работим с голямо желание и вярвам, че ще направим спектакъл, който ще се открои.

Мария ДЪБОВА

Със съкращения - цялата статия - в книжния брой на "Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички