Понеделник, 24 Oct 2022
 
Други

Пазаруване от разстояние? Ето как да не похарчите парите си напразно

  24.07.2022 07:48             
Пазаруване от разстояние? Ето как да не похарчите парите си напразно

Мнозина виждат в покупките от разстояние удобна възможност. Пазаруването от вкъщи, дори ако магазинът физически е в чужбина, от години е предпочитан начин от потребителите от всички възрасти. Това им дава възможност да избират продукти в няколко различни „щанда“ едновременно, като пестят време и усилия за пътуване, обиколки, чакане по опашки. И все пак - ако в условията на пандемия за потребителите тази възможност е означавала най-вече безопасност, то все пак и днес тя крие рискове, срещу които е разумно да се застраховат предварително, съобщават от Европейския потребителски център (ЕПЦ), който в нашата страна функционира към Комисията за защита на потребителите.

В ЕПЦ в последно време пристигат различни жалби и оплаквания на по-възрастни клиенти, които са направили поръчки на различни кремове за лечебни цели или други продукти, свързани с контрол на здравето им. Обикновено това става чрез кликване на линкове в социални мрежи или в различни интернет страници, при което следва обаждане по телефона за уточняване на поръчките. След като получат стоката и се окаже, че е различна, че не помага или не работи, те няма как да се свържат нито по телефона, нито по друг начин с търговеца. И така губят не само пари, но се притесняват и е необходимо да се ангажират допълнително с куриери, писане на оплаквания и други неприятни емоции. Ето съветите на ЕПЦ как да не се стига до там:

Проверете на кого поверявате парите си!

  • Дори и да сте решили твърдо, че покупката си заслужава, защото цената е изгодна или приятели са ви препоръчали да опитате този крем за ръце, опитайте се да разширите обсега на проверката.  Ако фирмата, от която смятате да поръчате, не ви говори нищо, опитайте се да стигнете до физическия й адрес, посочен на сайта й.  Единственото, което успявате да откриете, е формуляр за обратна връзка и електронен адрес? Бъдете внимателни, защото може да се окаже, че няма как да се свържете с тази фирма, ако с поръчката ви има проблем.

  • Сайтът е на чужд език, който не разбирате добре? Помолете свой близък да провери заедно с вас. И нещо много важно – ако пък сайтът е на български език, това не означава автоматично, че фирмата е българска.

  • Разказали са ви за чудодеен продукт на нереално ниски цени, който при това можете да опитате известно време и ако прецените, да го върнете срещу парите за него? Твърде примамливо, за да не крие възможни уловки под формата на скрити такси например. Някои покупки не подлежат на връщане, ако ги закупите от разстояние и след това ги разопаковате – например списания, книги, козметика, хранителни добавки, различни лечебни мазила.

  • Медикаменти от аптека по интернет? В България това е допустимо единствено за продукти, отпускани без лекарско предписание. Но дори и да имате нужда от подобни продукти, помолете личния си лекар за съвет. Ако поръчате продукт със здравно или козметично приложение и впоследствие прецените, че желаете да го върнете, не трябва да сте го отваряли. Добре е предварително да проверите при какви условия продавачът би приел покупката ви обратно и как и къде трябва да я изпратите. Това би ви предпазило от неприятната ситуация, с която се среща потребител, подал оплакване в Европейски потребителски център България. Той поръчва медикамент за над 200 лв., но по мнение на личния му лекар, продуктът се оказва неподходящ. Потребителят попълва формуляр за връщане с посочена банкова сметка, но от фирмата не възстановяват сумата. В подобни ситуации освен цената на самия продукт потребителят заплаща и транспортните разходи за връщането му.

  • Ако обаче полученото не съответства на това, което сте поръчали реално – чифтът очила са с различен цвят на рамката, например – то търговецът е длъжен да поправи грешката изцяло за своя сметка, като ви предложи замяна, без да дължите нещо за връщането.  В 14-те години, откакто съществува Европейският потребителски център България, сме получавали подобни оплаквания неведнъж, като в много случаи след нашите съвети потребителите се свързват директно с фирмата и се стига до решение на проблема. Ще се изненадате, че с дефектни или несъответстващи придобивки често се озовават и потребители с активен опит в онлайн покупките, ето защо не се упреквайте, ако се случи и на вас.

Възможно ли е да ви подведе известна марка?

Можете ли да анулирате плащането, ако нещо не е наред или размислите?

Кога да потърсите ЕПЦ?

Отговорите - в статията в книжния брой на "Знаме".

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички