Други

Ансамбъл „Пазарджик“ се прочу и в Словакия

  23.07.2022 07:27             
Ансамбъл „Пазарджик“ се прочу и в Словакия

Танцьорите впечатлиха публиката на най-дълголетния фолклорен фестивал в Европа

Ансамбъл „Пазарджик“ участва в най-дълголетния международен фолклорен фестивал в Европа. Фолклорното събитие води началото си от 1952 г. И тази година село Виходна се превърна в сцена на песните, танците и свирните на изпълнители от България, Чехия, Сърбия, Полша и страната-домакин Словакия.

- Историята му започва като фестивал на изкуствата, но преди дни отново на двете сцени в красивия етнопарк звуча музика и се виеха хора в ритмите, характерни за гостуващите групи - поясни Костадин Низамов, ръководител на танцовия състав в пазарджишкия ансамбъл. - Началото на фолклорните празници даде лично министърът на културата на Словакия, което предаде още по-голяма тежест на музикалното и танцовото събитие.

Артистите от пазарджишката формация се представиха на високо професионално ниво с множество участия. Хорът и оркестърът с две ансамблови песни се изявиха още в първата фестивална вечер. Хереографите–специалисти се впечатлиха най-вече от танците – Средногорска ръченица, Крайдунавски ритми и особено от Шопския танц и тракийския „На мегдана“, с който закрихме фестивалната вечер.

Не мога да си позволя като хореограф да степенувам качествата на танците на колегите от другите фолклорни области от страните-участнички. Всеки от тях носеше своята автентичност, ритмика и красота. Достатъчно е човек да има очи да ги види и да им се наслади, убеден е хореографът Костадин Низамов.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички