Други

На фокус: Съмъртайм…

  21.07.2022 08:13             
На фокус: Съмъртайм…

„Лято е и живеенето е лесно", леко напяват вечния си евъргрийн ,,Лятно времe” (Summertime) Луис Армстронг и Елла Фицджералд. Лято е. .Време за почивка, за жътва, за строителни ремонти... Голямата част от депутатите в НС изпратиха вече на почивка правителството барабар с министър-председателя. Той пък изпрати на почивка креатурите на ИТН във властта и голяма група чуждестранни дипломати.

Яко напича. Времето е усилно. Жътва е. Вярно, кабините на комбайните са с климатици, реколтата е добра, но пътят на зърното от нивите до силозите и корабите е дълъг. Иска се много труд и формалности. Както сподели един от големите  зърнопроизводители от областта, светът проумя, че силозите за зърно са по-важни от ракетните силози. Народът е рекъл, че няма по-голям от хляба. Така и депутатите наши  се преклониха пред народната мъдрост и гласуваха нулево ДДС за хляба и брашното. Магазините понамалиха цената на насъщния.

В летния зной край зърнените масиви на Главиница, Алеко и Радилово не спират да боботят машини. Не комбайни и зърновози, а мощни пътностроителни машини. Ремонтират пътя Пазарджик-Пещера. Насред Радилово, край изчегъртаната главна улица на селото с полуразбити тротоари, срещам кмета Благой Харизанов. Макар да кара втори мандат, той е угрижен и притеснен. Не може да проумее защо хората посрещат всяко обновяване с неприязън. Бъдещият път вече е очертан от бордюрите, които са отхапали по метър от тротоарите. Ровят багери. Тежки самосвали отнасят старата настилка. Селото е притихнало в пасторален унес. Наистина не е за завиждане кметската съдба. И ако за парламентарните избори още не е ясно, кметските ги знаем кога са. Никой не може да предвиди какви ще бъдат настроенията на радиловци, когато застанат пред урните. Дали ще помнят за неудобствата  причинени от пътния ремонт или ще се радват на удобствата на ремонтираното шосе. Кой знае?

Лято е. Жега е. „Дните са дълги и за живеене е лесно”, пеят  Елла Фицджералд  и Луис Армстронг.

Михаил ТОДОРОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА ОРАНЖЕРИИ "ГИМЕЛ" АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА, ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 710 ЛВ. ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА ОРАНЖЕРИИ "ГИМЕЛ" АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ, ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 710 ЛВ. ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ ДВУСТАЕН. 0988 739 272
Всички