Други

Сладоледът – повече ползи отколкото вреди

  17.07.2022 08:36             
Сладоледът – повече ползи отколкото вреди

Къде без сладолед през лятото? Леденото изкушение се предлага на всеки ъгъл и не е нужно да сте дете, за да се наредите на опашката. Погрешно е схващането, че сладоледът няма как да бъде част от здравословния режим на хранене, макар че с него не трябва да се прекалява. Ако го хапваме в умерени количества и, особено ако го приготвим самите ние, то може да се превърне в безценен източник на витамини, протеини и калций. Богатият витаминно-минерален състав на десерта предполага, че е не само вкусен, но и много полезен. Изследванията на немски учени от Университета в Берлин например разкриват, че сладоледът намалява нервното напрежение и преумората. Обясняват го с факта, че млякото и сметаната съдържат Л-триптофан - много ефектен натурален транквилант, повдигащ настроението и успокояващ нервната система, помагащ при борбата с безсънието. Млякото и сметаната сами по себе си не притежават тези свойства, защото при плюсови температури Л-триптофанът не е устойчив и се разпада, а в сладоледа се съхранява продължително време.

Учените смятат, че сладоледът има и допълнителен терапевтичен ефект, като общотонизиращо средство.

Какви са ползите от сладоледа?

1. Сладоледът насища организма с необходимите вещества - витамини, незаменими киселини, натрий, калций, калий. Това цялостно укрепва тялото. Сладкият студен десерт влияе благоприятно на имунната система, понеже е един вид ферментирала храна. Млякото в сладоледа съдържа лактоза, която също се среща в много пробиотици, които хората вземат именно с тази цел.

2. Насърчава производството на серотонин, известен като „хормон на щастието“. Ето защо малка порция сладолед вдига настроението на всеки похапващ го. Проучване на Нику Себе и Тео Гевърс от университета в Амстердам, доказва, че яденето на сладолед ви кара да се чувствате по-щастливи. Учените са стигнали до тези заключения, след като са анализирали чрез специален софтуер промените в чертите на лицето на 300 доброволци, докато са дегустирали сладолед. В 86% от случаите участниците изразили щастие, след като били хапнали сладолед. На същото мнение е и Институтът по психиатрия в Лондон, който чрез изследване на мозъка записва реакциите на човека, докато участниците дегустират сладолед. Изображенията, събрани от магнитните резонанси, подчертават активирането на орбитофронталната кора, където се намира емоционалното удоволствие.

3. Леденото лакомство подпомага мозъчната дейност, особено ако го ядем на закуска. Това са установили учени от Токио. Те провеждат проучване между хора, които са закусвали със сладолед, и такива, които не са закусвали изобщо. Установяват, че тези, които са го яли, имат по-високи нива на бдителност и предпазливост. Това се случва благодарение на хормона допамин, за който сладоледът спомага да се покачи. Също така, допаминът се грижи за по-добрата и лесна концентрация и мотивация. Освен тях, допаминът участва и в много процеси на нервната система, бъбреците и сърцето.

4. Сладоледът има лек съдосвиващ и аналгетичен ефект. По тази причина се препоръчва да го консумирате, ако имате предразположение към кървене от носа или мускулни болки. Известни са лекарски съвети за ядене на сладолед след оперирани сливици, за да се въздейства върху раната. Ползата от сладоледа за жени е, че той дори може да облекчи предменструалния синдром.

5. Някои лекари препоръчват по-често ядене на сладолед за тези, които постоянно страдат от настинки. Ползата от студения десерт е, че той втвърдява възпалено гърло.

6. Леденият десерт има добър ефект върху подвижността и чревната микрофлора – доказана е ползата му, както при запек, така и при диария, подобрявайки функционирането на стомаха.

7. Сладоледът благоприятства за по-силна костна система, тъй като една от многобройните полезни съставки е калций. Той е един от най-важните минерали за нашите кости. Обаче той не се произвежда от тялото ни и трябва да бъде набавен от външни източници. На помощ тук идва питателното сладко изделие, за да предотврати остеопорозата - разрушаване на колагеновата матрица на костите, което ги прави по-тънки и крехки.

8. Сладоледът е сладък продукт, но съдържа и много обикновена вода, така че ползите от сладоледа се крият и в ефективното утоляване на жаждата ви.

Неслучайно още Хипократ е съветвал да се яде “замразен крем”, защото той подобрява общото състояние на организма.

Сладоледът крие и вреди

Ползите и вредите от сладоледа са тясно свързани. Отрицателните последици от консумацията на лакомството също не са за пренебрегване.

1. Основната вреда на сладоледа е високото съдържание на захар и мазнини в продукта. Заради високата си калоричност десертът допринася за наддаване на тегло.

2. При слаби кръвоносни съдове деликатесът може да провокира тяхното рязко стесняване - и в резултат на това да доведе до главоболие. Затова хората с предразположение към инфаркти и атеросклероза трябва да ядат сладолед много внимателно - ползите и вредите в този случай са трудни за предвиждане.

3. Не всички видове сладолед се състоят само от естествени съставки - често в състава му могат да се намерят химически добавки, както и палмово масло.

Още за противопоказанията, историята на сладоледа и някои рецепти - в книжния брой на "Знаме".

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички