Други

Форум театър помага да взимаш по-добри решения в реалния живот

  13.07.2022 07:44             
Форум театър помага да взимаш по-добри решения в реалния живот

ПАЗАРДЖИК. Занимания с форум театър имаше този месец в Младежкия дом, след като той стана партньор по проекта „Театрални взаимодействия“. Водиха ги специалистът по форум театър Таня Йоргова и психологът Ивайло Иванов. Поговорихме с тях за тази не толкова популярна форма на театър.

- Какво представлява форум театърът, как се случва и какъв е очакваният ефект?

- При форум театъра в безопасна среда на участниците е позволено да използват всякакви методи - да говорят, да пробват, да преценяват докъде могат да стигнат. Така, ако нещо подобно им се случи в живота, те биха могли да приложат вече преживяното, макар и под формата на театър, в конкретната реална ситуация. За да стане по-ясно, ще дам пример със себе си. Преди години бях гледала по Нешънъл Джеографик предаване за това какво трябва да направиш, ако катастрофираш. Месец след това катастрофирах с колата си. В момента, в който усетих, че гумите се отлепват и колата тръгва настрани, в моята памет изникна това предаване и аз вече знаех как трябва да постъпя. Направих това, което си спомних, и реално то ме спаси.

Форум театърът за мен е същото. Поставяме участниците в ситуации, а те могат да ги изпробват и да предложат алтернативни реакции. И ако се сблъскат със същото в истинския живот, да си кажат: „Аха, това не ми е непознато, видял съм различни решения. Ще избера това, което е най-полезно за мен“. Форум театърът много помага да се стигне до най-правилната опция за конкретния човек.

- Върху какви ситуации работихте и как реагираха участниците?

- Ситуация на агресивно и манипулативно поведение, на системен тормоз. Имах притеснения, че момичетата ще се стесняват, но те бяха много адаптивни. Нека разкажа и как подходихме. Поставихме двете групи в ролева игра, в която трябваше да изградят доверие помежду си. Сляпо доверие, буквално. Така ги подготвихме и предразположихме към следващия етап - представената ситуация и възможността да ни покажат техните собствени решения за нея. Видяхме, че всеки беше активен и си каза: „Аз мога да променя ситуацията“. Излизайки на сцената, той/тя донякъде променяше и ситуацията, и поведението на участниците. След това обаче разбираше, че ако има два агресора насреща, не е толкова лесно да ги промениш.

Ние винаги искаме да променим другия. Не себе си, другия искаме да променим. А това е много трудно. И реално осъзнаваш, че ти в себе си трябва да пречупиш нещата през друг ъгъл. Да се смириш или да се бориш по някакъв начин. Това дава основа за действие по-нататък. И тук вече може да се разискват различни теми. Хубаво е, че човек може да се постави в обувките на другия, на антагониста. Да види неговата гледна точка каква е. Да види защо той действа така, какво го дразни, може би има проблеми в семейството, неразбиране и вероятно той действа агресивно, за да привлече внимание към себе си. Но най-хубавото е, че участниците предлагаха множество решения, а аз веднага ги канех на сцената да разиграят това решение.

Цялото интервю - в книжния брой на "Знаме".

Лидия КАДИЙСКА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички