Понеделник, 10 Oct 2022
 
Други

Джазменът Петър Салчев: По дух и култура Пазарджик не е провинция

  09.07.2022 07:41             
Джазменът Петър Салчев: По дух и култура Пазарджик не е провинция

ПАЗАРДЖИК. Преди дни лапидариумът в Историческия музей се превърна в сцена на сунг културата по повод празника на изкуствата „Арт Идея – Арт Алея“. Петър Салчев – глас, Иван Гръбчев – пиано, Христо Минчев – бас и Александър Каменов – ударни, с изпълненията си оставиха незабравима и трайна емоция не само по време на концерта, но и дълго след това. Те представиха един съвременен поглед върху творчеството не само на класиците, но и новаторите в жанра - Жобим, Синатра, Федерини, Бианки. Музиката бе динамична, танцувална, експресивна и заредена с жизнеутвърждаваща енергия.

Наша репортерка разговаря с майстора на джаз музиката Петър Салчев:

- Г-н Салчев, как приеха суинга присъстващите в музейния лапидариум?

- Мисля, че като географско понятие Пазарджик е провинциален град, но не и по дух и култура. Имам прекрасни впечатления от публиката, която присъства на концерти на Пазарджишкия симфоничен оркестър, на театрални постановки и други културни събития. И нашият концерт не направи това изключение. Бяхме посрещнати топло и с въодушевление присъстващите приеха и аплодираха музикалната ни програма.

- Популярен ли е, според Вас, суинг жанрът у нас?

- Няма добра, хубава и лоша музика – има хубава музика и музика от другия вид (перифразирам). В този контекст уточнявам, че музиката не се пише за това колко този или онзи жанр е популярен или не е популярен. По-важно е в изпълнението да има строги правила, по които музиката емоционално да достигне до слушателите. Емоцията може да е положителна, може да е и отрицателна. Мисля, че музиката, изпълнена на концерта в Пазарджик, бе зареждаща и вълнуваща.

Цялото интервю - в книжния брой на "Знаме".

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички