Други

Детска изложба приложни изкуства в пещерската галерия

  26.06.2022 07:18             
Детска изложба приложни изкуства в пещерската галерия

Благотворителна изложба на участниците в школата по приложни изкуства към Центъра за подкрепа за личностно развитие в Общинския детски комплекс радва посетителите в художествената галерия „Проф. Веселин Стайков“. В експозицията над 40 момичета и момчета от 6 до 16 години показват творческите си умения да превръщат разнообразни материи в изкуство.

Пространството красят 28 живописни картини, 36 рисувани текстилни торбички, 14 чаши с изобразени върху тях обичани от децата черешки, цветя, гъбки, рибки и други любими същества. Подредени са и възглавнички с различни мотиви. Със свои 17 картини участват и деца със специални образователни потребности, обучаващи се в Центъра. Впечатлява

дървото на желанията и късмета с фотографии

на младите творци. Централно място в изложбата заема алеята с разноцветни лалета, изработени с техниката прегъване на хартия, без използване на лепила и други спойващи материали, наречена оригами.

- Представените в експозицията предмети от дърво, текстил, керамика, платно и други материали се превърнаха в произведения на изкуства – доволна е Ивана Петкова, преподавателка в школата по приложни изкуства. - Освен, че са красиви, те носят послания за добрата и любов, пожелания за щастливо детство у нас и по света. Както цветята се нуждаят от дъжд, за да пораснат и разцъфнат, така и талантливите момичета и момчета се нуждаят от обич и подкрепа да сбъднат мечтите си. Това гласи едно от посланията, символично изобразено с капките дъжд, падащи върху лалетата.

Още много мъдрости се разчитат

върху написаното на торбичките и възглавниците, допълни Ивана Петкова.

Послания за доброта прозвучаха и от песента, изпълнена от децата. Художественото събитие показа синтез между приложните изкуства и музиката, изпълнена от млади пианисти от Центъра, възпитаници на Драгомир Варимезов.

Художничката благодари на всички ентусиасти, помогнали да я има благотворителната изложба. Със средствата от продадените експонати ще се закупят материали в помощ на младите таланти. Някои от тях може да поемат към художествените училища, а защо не - и към Националната художествената академия.

Същото висше учебно заведение е завършила и тяхната преподавателка Ивана Петкова. Тя учи живопис при проф. Ивайло Мирчев и проф. Десислава Минчева. След завършването си младата художничка избира за реализация родното Пещера, защото тя вярва, че и малките населени места раждат таланти. И обеща нови творчески изненади с участниците в школата по приложни изкуства.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички