Други

Световно известната актриса Джорджина Хейл пак дойде заради Милен Пенев

  25.06.2022 07:40             
Световно известната актриса Джорджина Хейл пак дойде заради Милен Пенев
Джорджина Хейл се видя и с друг стар приятел - актьорът Стефан Попов

Върви по стъпките на любовта на живота си, за да почувства духа на големия пазарджишки актьор

С много интересни хора - у нас и по света, се е срещало нашето семейство, но никога няма да забравим две имена - на Мерсия Макдермот - голямата българолюбка, и на британската филмова, телевизионна и сценична актриса Джорджина Хейл (Georgina Hаle), на които се възхищавахме преди повече от 40 години. Родената през 1943 г. Хейл е най-известна с ролите си във филмите на режисьора Кен Ръсел, включително „Дяволите“ (1971), „Приятелят“ (1971) и „Малер” (1974), за който получи филмова награда BAFTA, и с „Орел в клетка”  (1972) на Филдър Кук, където си партнира с  Кенет Хей, Джон Гилгуд и Ралф Ричардсън. Завършена сценична актриса, тя е носител и на наградата "Оливие" за главната си роля в постановката Steaming (1981). Появявала се е в редица телевизионни пиеси, а през 2010 г.

The Guardian я посочва като един от 10-те най-велики актьори в британската телевизия

И до днес тя снима в киното, телевизията и театъра.

И до днес тя обича актьора Милен Пенев, заради когото ни гостува преди дни.

Милен Пенев е нейната голяма любов.

Роден на 13 април 1943 г., любимец на художника Златю Бояджиев, една от звездите в "Козият рог", „Иконостасът”, „Сиромашко лято”, „Завръщане от Рим”… Първият актьор, изиграл Христо Ботев, превъплътил се в много десетки роли в киното и театрите в София, Пловдив, Пазарджик... Беше и добър постановчик. Уволнен в Пазарджишкия театър (Вместо да бъде връчена, заповедта за уволнението му, по нареждане на директора, е закачена унизително на входа на театъра!). Умира скоро след уволнението, през 1991 г., при неизяснени обстоятелства, за което „Знаме” е писал неведнъж.

С Милен актрисата се запознава по време на Седмицата на английския филм в София

- в далечната 1978 г. Тогава пламва любовта между двамата големи, вече достатъчно известни в страните си актьори. По същото време се запознахме с нея и ние. Споделяше ни доста неща, но няма как да забравя нейните думи пред жена ми: "Милен е най-чаровният артист, който съм срещала - мъжът на живота ми..."

Оттогава много вода изтече. Него го няма, но тя е за трети път тук, за да върви по стъпките на любимия - в София, Пазарджик и Пловдив, срещайки се с верните му приятели Хари Харалампиев, Петър Райжеков, Стефан Попов... Няколко пъти,

за да почувства духа на Милен, обходи Пазарджишкия и Пловдивския театър

- сцените, репетиционните. Срещна се и с директора на ДТК "Константин Величков " Григор Антонов, в чийто кабинет, наред с плаката на "Ромео и Жулиета", присъства единствено образът на Милен - картина/колаж и фотография от "Голямата печалба".

Разбира се, Джорджина посети и Пловдив,

където се видя с друг приятел – неразривно свързаният с пазарджишката трупа голям актьор Стефан Попов, който е и стожер на пловдивския театър. Ето какво написа Стефан веднага след срещата в социалните мрежи:

"Имах ПРЕКРАСЕН ден, прегърнах Джорджина Хейл, докоснах се до Любимата на Милен Пенев, дошла да мине по някои от стъпките на Милен... Милен - НЕВЕРОЯТНИЯТ СВОБОДЕН ДУХ, ТАЛАНТЛИВИЯТ АКТЬОР И РЕЖИСЬОР... всяко определение за него не влиза в " рамки".

Беше УБИТ, а не при "неизвестни обстоятелства", от служещите на „народната власт"

Та... ДОКОСНАХМЕ СЕ ДО ИСТИНСКИЯ АРТИСТ ДЖОРДЖИНА ХЕЙЛ - аз и синът ми Благовест!

Всеки, който пожелае, може да се запознае с богатата й биография. Благодаря ти, Господи... това не е случайна среща! Благодаря, Филип и Мариана, за сбъднато щастие. Да е здрава Джорджина и да носи своята необятност!"

И аз като Стефан, възкликвам:

„Добре дошла у дома, скъпа Джорджина! Благодарим за празника в душите ни.”

Филип ГЕРОВ

Цялата статия - в книжния брой на "Знаме"

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички