Регионът

В Ракитово посрещат Еньовден – събраха букетчета от момите

  24.06.2022 07:14             
В Ракитово посрещат Еньовден – събраха букетчета от момите

Докато се готвят за частичните избори на 3 юли жителите на града традиционно ще отпразнуват Еньовден в днешния 24 юни, петък.

Шествието ще започне от църквата „Света Неделя“  в 11 часа. Половин час по-късно в центъра на града ще се издвършат ритуалите и наричанията пред сградата на ОНЧ „Будилник“, което е организатор на празничната проява.

Обичаят Еньовден е свързан с култа към слънцето и растителността и надеждата за плодородие. Неизменен атрибут на празника е яневицата (бял равнец). Тя се сплита на венци слага се по вратите за здраве. Има поверия за “Яневското слънце”, за водата в менците.

Домакините поканиха междувременно неомъжените моми, които искат да участват в наричанията си за бъдещ съпруг, да донесат букетчето си с накит през целия ден в сряда в библиотеката на читалището. Условието бе накитите да не са сребърни или златни, но това не спря бъдещите невести.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички